Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koji imaju ukupno 16 zastupnika u Skupštini.

U prvom tajnom glasanju smjenu Vlade podržalo je 18 zastupnika, pet ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Zatraženo je i pojedinačno izjašnjavanje u kojem je za smjenu Vlade bilo 19 zastupnika. Protiv je bilo devet, dok suzdržanih nije bilo.

Pojedinačnim izjašnjenjem, osim aktuelne većine, za smjenu Vlade glasali su i Hajrudin Halilović i Agan Bulić, koji su bili zastupnici NES-a te Jasmin Hušić iz Naše stranke koja je odlučila da neće biti dio većine.

Podršku novoj Vladi također je dalo 19 zastupnika u Skupštini USK. Protiv nije bilo, dok je devet zastupnika bilo suzdržano.

U novu Vladu USK kao premijer imenovan je Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke imenovani su i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Mehmed Ćenanović kao ministar poljoprivrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju imenovani su Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Iz NiP-a kao ministar privrede imenovan je Armin Kardašević, dok je ministar prostornog uređenja Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

Pomak je dobio pozociju predsjedavajućeg Skupštine USK na koju je imenovan Zikrija Duraković nakon što je Jasmin Musić (SDA) podnio ostavku.