Također, na prijedlog Kolegija Skupština TK je na hitnoj sjednici jednogalsno usvojila i Deklaraciju o dešavanjima u Palestini.

- Zahtjevamo trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje u Gazi i ostalim dijelovima Palestine. Zahtijevamo od svih strana da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava. Zahtjevamo stalno, dostatno i nesmetano pružanje osnovnih životnih zaliha i usluga stanovništvu Palestine. Osuđujemo sva djela nasilja protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sva djela terora i neselektivnih napada, kao i sva djela provokacije, poticanja i razaranja. Pozivamo na trenutačno i bezuvjetno oslobađanje svih zarobljenih civila, obezbjeđenje njihove sigurnosti, dobrobiti i humanog postupanje u skladu s međunarodnim pravom - navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

U tekstu se dalje navodi da se Deklaracijom šalje poruka o neophodnosti prestanka rata i vraćanja na ranije započete pregovore.

- Deklaracija odražava moralne i humanitarne vrijednosti Skupštine TK i poziva na rješavanje sukoba na Bliskom istoku mirnim putem i poštivanjem međunarodnih normi i prava čovjeka. Deklaracija je nastavak usvojene Rezolucije u Ujedinjenim nacijama, od 27. oktobra 2023. godine - navodi se u aktu koji je usvojila Skupština TK.