Supruga novog premijera Škotske, Humze Yousaf, predstavila je svoje palestinsko naslijeđe noseći tradicionalni izvezeni tobe, poznat kao tatreez, u škotskom parlamentu.

Nadia El-Nakhla je 28. marta prisustvovala zvaničnoj potvrdi svog supruga za šefa škotske vlade, kada je on potpisao formular za nominaciju. Yousaf je prošlog mjeseca ušao u historiju postavši prvi lider muslimanske i etničke manjine jedne britanske političke stranke, nakon što je izabran za predsjednika Škotske nacionalne partije (SNP), zamijenivši Nicolu Sturgeon nakon njene iznenadne ostavke.


El-Nakhla, 39, je vijećnik SNP-a u Dandiju. Rođena je u Škotskoj od oca Palestinca i glasno je podržavala palestinsku borbu. Redovno je u kontaktu sa svojim rođacima u Gazi. Prije ulaska u politiku radila kao psihoterapeut.

Tatreez na arapskom znači "vez" ili "zašiti" i obično se sastoji od vezenja ukrštenim vezom, koji su žene ručno šivale za ukrašavanje toba i drugih predmeta. Odjeća se smatra dijelom palestinskog nacionalnog identiteta i sredstvom za očuvanje kulturne baštine palestinskog naroda. Nošenje je samo jedan od načina da se izrazi protivljenje tekućoj izraelskoj okupaciji Palestine.

2019. godine, američka kongresmenka Rashida Tlaib, koja također ima palestinske korijene, nosila je tradicionalnu haljinu na svojoj ceremoniji polaganja zakletve u Washingtonu, što je potaknulo hashtag društvenih medija #TweetYourThobe da postane trend na Twitteru. Ona je takođe obukla tradicionalnu tobu na obraćanju bivšeg predsednika Donalda Trampa o stanju nacije 2020.

Slaveći svoje vlastito nasljeđe, dan nakon potpisivanja nominacije, Yousaf (37) je nosio crnu pakistansku salwar kameez jaknu dok je položio zakletvu kao šesti premijer Škotske.