Škot Rab Grady odlučio je svojevoljeno otputovati u Ukrajinu kako bi pomogao oružanim snagama te zemlje u borbi protiv ruske invazije.

Na društvenim mrežama se mogu vidjeti fotografije i video materijal na kojem je prikazan Rab Grady iz Edinburgha kako nosi pancir i maskirnu uniformu i drži pušku.

BBC Scotland raspolaže informacijom da se više od stotinu ljudi u Škotskoj dobrovoljno prijavilo za borbu u Ukrajini iako je general Oružanih snaga Adm Sir Tony Radakin pozvao sve Britance da podrže Ukrajinu iz svoje države umjesto da putuju kako bi učestvovali u ratu.

"Otputovao sam u Ukrajinu kako bih pomogao Ukrajini u borbi protiv Rusa. Učinit ću sve što je u mojoj moći da spasim Ukrajinu od Putina. Svakoga na svijetu moli Ukrajina, svakog dobrovoljca. Treba nam pomoć svih", uputio je apel iz Ukrajine 61-godišnji Grady.

Kako kaže, ovo je bio njegov vlastiti slobodan izbor. Ističe da je odrastao čovjek, da je racionalno donio odluku da ode u Ukrajinu kako bi pomogao ukrajinskom narodu u borbi protiv brutalne agresije.

Također, BBC Scotland objavio je informaciju da se ovaj 61-godišnjak pridružio "međunarodnoj legiji" u Kijevu. On je prije samog priključenja rekao da ima vojno iskustvo.

Članovi porodice Raba Gradyja objavili su poruke u kojima izražavaju podršku njegovoj odluci.