Osumnjičeni severnokorejski hakeri napali su zajedničku vojnu vježbu SAD i Južne Koreje koja se održava ove sedmice, iako povjerljive informacije nisu kompromitirane, saopćila je južnokorejska policija.

Južnokorejske i američke snage će u ponedjeljak započeti 11-dnevne ljetne vježbe Ulchi Freedom Guardian kako bi poboljšale svoju sposobnost da odgovore na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje. Sjeverna Koreja se protivi takvim vježbama kazavši da su to pripreme SAD-a i njenog južnokorejskog saveznika za invaziju na nju.

Vjeruje se da su hakeri povezani sa sjevernokorejskom grupom koju istraživači zovu Kimsuky, a hakeri su akciju izveli putem e-pošte južnokorejskim izvođačima koji rade u južnokorejsko-američkom centru za simulaciju rata, saopćla je policijska agencija provincije Gyeonggi Nambu u izjava, piše TRT World.

"Potvrđeno je da informacije koje se odnose na vojsku nisu ukradene", navodi se u saopćenju policije u nedjelju.

Cyber napadi

Sjeverna Koreja je ranije negirala bilo kakvu ulogu u cyber napadima.

Prema istraživačima, hakeri Kimsuky dugo su koristili e-poruke za „phishing“ koji ciljaju na prevaru da predaju lozinke ili kliknu na priloge ili linkove koji učitavaju zlonamjerni softver.

Južnokorejska policija i američka vojska provele su zajedničku istragu i otkrile da se IP adresa korištena u pokušaju hakovanja poklapa s onom identificiranom u hakiranju južnokorejskog operatera nuklearnog reaktora 2014. godine, naveli su iz policije. Tada je Južna Koreja optužila Sjevernu Koreju da stoji iza ovih cyber napada.