Na današnji dan 2012. godine na bolji je svijet preselila Arapkinja Mariam Amash, koja je prema nekim podacima bila najdugovječnija osoba u zabilježenoj historiji.

Naime, Mariam Amash posjedovala je dokumente po kojima je bila rođena još davne 1888. godine, a to bi značilo da je imala oko 124 godine u trenutku smrti.

Guinnessova knjiga rekorda još uvijek se nije službeno očitovala o tačnosti podataka o njenoj starosti, a ako starost od 124 godine bude i službeno potvrđena, Mariam Amash nadmašit će svjetski rekord u starosti Francuskinje Jeanne Calment, koja je umrla s 122 godine i 164 dana starosti.

Mariam Amash bila je beduinskog arapskog etničkog podrijetla, a veći dio života provela je kod mjesta Jisr az-Zarqa u današnjem sjevernom Izraelu.

Podatak o njenoj starosti pružao je rodni list iz 1888. godine, izdan još u doba Osmanskog carstva, kojem je pripadalo ovo područje sve do Prvog svjetskog rata.

Mariam je imala 10 sinova i jednu kćerku, a njena starija djeca sada su u kasnim 80-im godinama. Rodbina je potvrdila da je imala oko 120 unučadi, 250 praunučadi i 20 čukununučadi

Objašnjavajući starost Mariamine djece, unuka Hamda Amash kazala je da se njena nena relativno kasno udala, ali je istaknula da je njena kuća uvijek bila puna ljudi, koji su je rado posjećivali, a ona bi im pričala o prošlim vremenima.

Zdrav način života i posvećenost religiji doprinijeli su tome da se Miriam i u dubokoj starosti osjećala vitalno i mirno. Unuka Hamda je navela da je nena Mariam bila zdrava i aktivna žena, koja je svaki dan hodala i pila po čašu maslinovog ulja. Bila je pobožna muslimanka, koja je četiri puta odlazila na hodočašća u Meku, posljednjeg puta 15-ak godina prije smrti.