Abdelmasih H, muškarac koji je u četvrtak upao na igralište u gradu Annecyju, u gradu u podnožju francuskih Alpa i nožem ranio četvero djece u dobi od dvije do tri godine te dvoje odraslih, brani se šutnjom. Ni u petak nije želio dati izjavu policiji. On ostaje u pritvoru, optužen za pokušaj ubistva, "jako uznemiren, tjeskoban i depresivan".

Prema psihijatrijskom vještačenju koje je nad njim obavljeno, nije bilo potrebe za premještanjem u psihijatrijski ili medicinski centar. Napadač nema historiju psihičkih bolesti. Tužiteljstvo iz Annecyja kazalo je da “nema terorističkih motiva za napad”.

Abdelmasih H. je bio čovjek od rutine. Stizao je svaki dan u isto vrijeme u jedan haustor u koje je spavao. Raširio bi vreću za spavanje i stavio slušalice. „Bio je miran, tih, imao je svoje rituale, ali nije djelovao sumnjivo“, kaže jedan od stanara zgrade.

Hiljadu je pitanja postavljeno nakon što je napao djecu nožem, o njegovoj situaciji, o tome šta je radio u Annecyju i glavno od svih: šta ga je navelo da na tako divljački i okrutan način napadne djecu na igralištu. Taj je čovjek nekoliko godina živio u Švedskoj, gdje se oženio ženom sirijskog porijekla, ali koja je dobila švedsko državljanstvo. Imali su kćer. Ima tri godine, koliko imaju i djeca koju je napao.

 

Rastali su se prije osam mjeseci, kako je ova žena otkrila nekim francuskim medijima, a on se preselio u Annecy. “Bio je ovdje mjesecima, barem od početka godine”, kaže vlasnik trgovine tekstilom ispred haustora u kojem je provodio noći. “Uvijek je bio vrlo čist i pitali smo se zašto nije u skloništu”, dodao je,

Napadač je dobio status izbjeglice u Švedskoj, ali je, unatoč tome, zatražio azil i u drugim zemljama, jednoj od njih Francuskoj, u koju je putovao "redovno". Odbili su mu jer je zahtjev već predao u drugoj državi. Prema listu Le Monde, Švedska mu je uskratila državljanstvo, pravdajući to činjenicom da je bio „u sirijskoj vojsci između 2011. i 2012."

On sam se deklarirao kao "kršćanin iz Sirije", a u trenutku napada nosio je križ i neke slike Isusa Krista, no razlog napada još uvijek nije poznat.