Sirene za zračni napad oglasile su se u Južnoj Koreji nakon što je Sjever ispalio desetak projektila, od kojih je najmanje jedna pala u blizini morske granice rivala. Vojska Južne Koreje saopćila je da je Sjeverna Koreja lansirala više od 10 projektila različitih vrsta sa svojih istočnih i zapadnih obala.

Lansiranja u srijedu uslijedila su nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje kako bi natjerala SAD i Južnu Koreju da "plate najstrašniju cijenu u povijesti", jer je pojačala svoju vatrenu retoriku usmjerenu na tekuće vojne vježbe velikih razmjera.

"Lansiranje sjevernokorejskog projektila je vrlo neobično i neprihvatljivo jer je palo blizu južnokorejskih teritorijalnih voda južno od sjeverne granične linije po prvi put" otkako je poluostrvo podijeljeno, rekao je novinarima Kang Shin-chul, direktor operacija Združenog načelnika Štab (JCS).

Izdato je upozorenje o vazdušnom napadu za ostrvo Ulleungdo, saopštio je JCS, koje je emitovano na nacionalnoj televiziji i stanovnicima je rečeno da se "evakuišu u najbliže podzemno sklonište".

"Izjavljujemo da će naša vojska odlučno odgovoriti na ovo", dodao je on.

Vojska Južne Koreje odmah je ispalila tri precizne rakete zrak-zemlja u blizini mjesta na pomorskoj granici gdje je sjevernokorejska balistička raketa pala ranije tokom dana.

Rakete su ispaljene u vode "blizu sjeverne granične linije na udaljenosti koja odgovara području koje je sjevernokorejski projektil pogodio", navodi se u saopćenju, dodajući da je vježba pokazala da će Seul odgovoriti "strogo na bilo kakve provokacije".

Vojska Južne Koreje saopćila je da je to prvi put da je sjevernokorejski projektil pao vrlo blizu morske granice od podjele zemalja 1948. godine.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol sazvao je sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost povodom lansiranja, naloživši "brze i stroge mjere kako bi provokacije Sjeverne Koreje platile jasnu cijenu".

Japan je također potvrdio lansiranje projektila Sjeverne Koreje, a premijer Fumio Kishida je rekao novinarima da planira sazvati "sastanak o nacionalnoj sigurnosti što je prije moguće".