Kamikaze dronovi postaju sve važniji u ruskoj strategiji agresije na Ukrajinu. Putinov odgovor na napad na Krimski most bila je serija bombaških napada na osam ukrajinskih gradova u kojima su učestvovale i samoubilačke letjelice iranske proizvodnje Shahed-136.

Kako je izvijestila zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar, napadi su izvedeni sa 84 rakete i 24 drona Shahed-136. Ukrajina tvrdi da je uspjela oboriti 56 od tih projektila prije nego što su dosegli cilj, ali nije spomenula koliko je dronova oboreno.

Bespilotne letjelice-kamikaze Shahed-136 prvi su put uočene na ukrajinskom ratištu u septembru. Dvanaestog je jedan od njih oboren u blizini Kupijanska, u regiji Harkov, a od tada se vode napadi ovim kamikaza-dronovima na cijelom frontu između Rusije i Ukrajine, navodi ukrajinski medij Mezha. Učestvovali su u nedavnim napadima u Odesi, Dnjepru, Biloj Cerkvi i Zaporožju, između ostalih ukrajinskih gradova.

Veći dio rata dronovi su pružali taktičku prednost Ukrajini, kojima ih je opskrbljivao zapad, ali ne i Rusiji. Igor Ischuk, predstavnik ruskog ministarstva odbrane nedavno je uvjeravao da su “implementirali taktičke i tehničke zahtjeve za UAV [bespilotne letjelice] i većina proizvođača ih, nažalost, nije u stanju ispuniti”. Rješenje je stoga osloniti se na bespilotne letjelice koje proizvode druge zemlje i tu na scenu stupa iranski Shahed.

Prema različitim izvorima, Rusija je u augusti dobila značajnu količinu bespilotnih letjelica tipa Shahed, uključujući modele 129 i 191 uz 136, iako je potonji jedini koji je Ukrajina do sada identificirala na terenu. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova demantirao je prošle sedmice da je Islamska republika osigurala ove bespilotne letjelice, s obzirom na to da je njena pozicija u ratu između Rusije i Ukrajine neutralna, ali Kijev tvrdi da ih je već oborio na desetine. Glasnogovornica Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, kazala je 30. augusta da je Iran poslao dronove Shahed-136 i Mohajer-6 u Rusiju tog mjeseca.

Shahed-136 je samoubilački ili kamikaza-dron za jednokratnu upotrebu koji je jeftin za proizvodnju i ima veliki domet. Naoružan je projektilom koji eksplodira kada dron pogodi metu. Nisu jako brzi (185 km/sat), ali mogu letjeti na vrlo maloj visini (60 metara), što otežava radarskim sistemima da ih otkriju.

Dron, kojeg proizvodi firma HESA teži oko 200 kilograma, dugačak je 3,5 metra i ima raspon krila od 2,5 metra. Nosivost (40-50 kilograma) i navigacijska optika nalaze se sprijeda, dok je straga motor kineske proizvodnje MD 550 koji pokreće dvokraki propeler.

Shahed-136 koje koristi Rusija obojen je i preimenovani u Geran-2. Kao što je nedavno izvijestio Forbes, koriste se u lansiranjima sa do 40 jedinica u jednom napadu. Na ovaj način, iako ukrajinska odbrana ima kapacitet da ih presretne, teško je dokrajčiti cijeli roj i da niko od njih ne postigne svoj cilj. Do sada su uglavnom bili usmjereni protiv infrastrukture.

Njihova niska cijena, 20.000 dolara po komadu, znači da je pokušaj njihovog obaranja projektilima koji mogu stajati 300.000 dolara po komadu u praksi gubitak resursa. Oleg Katkov, glavni urednik ukrajinskog izdanja Defense Expressa, istakao je da bi njegova glavna uloga mogla biti uloga "raketne spužve", da Ukrajina troši projektile protiv njih koje bi mogla usmjeriti protiv ciljeva veće vrijednosti.

Ukrajina vjeruje da dronove lansiraju s poluotoka Krima koji je anektirala Rusija, što bi s dometom od 1000 kilometara omogućilo doseg bilo kojeg mjesta u Ukrajini. Njegova brzina omogućuje, barem, alarmima za zračni napad da upozore stanovništvo na vrijeme kako bi se mogli skloniti.