Zvaničnici Sistema federalnih rezervi (Fed) u Sjedinjenim Američkim Državama nastavili su danas s podizanjem kamatne stope za tri četvrtine poena. Ovo je ukupno šesti ovakav potez ove godine, a sugerirali su da bi ih moglo biti još.

Ali, u potezu koji bi mogao signalizirati eventualno usporavanje, kreatori politika su također naveli da su svjesni šta su već poduzeli kako bi zaštitili ekonomiju. Iz Fed-a su saopćili da zvaničnici znaju da je potrebno vrijeme da bi promjene kamatnih stopa u potpunosti funkcionirale, a naveli su moguće razloge za usporavanje rasta kamatnih stopa uskoro.

Zvaničnici su podigli troškove zaduživanja sa skoro nule u martu na raspon od 3,75 do 4 procenta, a njihovo povećanje stope od tri četvrtine danas bilo je četvrti uzastopni potez.

Fed-ova kampanja za zaštitu ekonomije bila je najbrža od 1980-ih godina, a bankari Centralne banke mjesecima sugeriraju da su željeli da se sve uspori. Septembarske ekonomske projekcije sugerirale su da bi mogli usporiti rast kamata nakon njihovog decembarskog sastanka.

No, inflacija je ostala visoka. Bankari Centralne banke ne žele da tržišta tumače bilo kakvo usporavanje kao znak da je prestala njihova odlučnost da se bore protiv povećanja cijena.

Iz Fed-a su priznali da će uslijediti još promjena stopa, ali su također signalizirali da su svjesni da se pooštravanje povećava.

“Komitet predviđa da će tekuća povećanja ciljanog raspona biti primjerena kako bi se postigao stav monetarne politike koji je dovoljno restriktivan da vrati inflaciju na 2 posto”, navodi se u saopćenju Fed-a i dodaje da će ˝prilikom utvrđivanja tempa budućih povećanja ciljanog raspona, Komitet uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, zaostajanja s kojima monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, te ekonomska i finansijska kretanja˝.

Fed je signalizirao ekonomistima i investitorima da neće slijepo nastaviti s velikim povećanjem kamatnih stopa, a zvaničnici bi mogli pripremiti teren za usporavanje kretanja stopa. Ali, zvaničnici Centralne banke nisu se jasno obavezali na skoro povlačenje, zadržavajući tako manevarski prostor u vrijeme dok neizvjesnost hara.

Indeks standarda i siromaštva porastao je 0,7 posto nakon što je Fed najavio da će podići kamatne stope za 75 baznih poena, oporavljajući se od gubitaka ranije tokom dana.

Više stope direktno utiču na živote Amerikanaca. Štediše mogu zaraditi više kamata, a zajmoprimci mogu očekivati ​​da će platiti više na hipoteke, kreditne kartice i druge oblike duga.

Predsjednik Biden se borio sa rastućom inflacijom, a danas je njegova sekretarica za štampu Karine Jean-Pierre rekla da administracija pozdravlja postupke Fed-a.

˝Kako se hipotekarne stope povećavaju, potražnja na stambenom tržištu trebala bi se nastaviti stabilizirati. Zalihe bi trebalo da se povećavaju, što bi moglo da utiče na smanjenje stambene inflacije˝.