Građani Bosne i Hercegovine su taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u državi, izjavio je u nedjelju Sedad Dedić, profesor zeničkog Pravnog fakulteta.

Dedić je kao uvodničar redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Kontinuitet udruženih iredentističkih poduhvata od Referenduma '92 do danas", podsjetio da je referendum pravna historijska činjenica koji je donio nezavisnost Bosni i Hercegovini, te je proveden u skladu s međunarodnim pravom.

"Referendum, koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, uveo je BiH u društvo nezavisnih suverenih članica Ujedinjenih nacija. Pravno je priznat i pravno proveden od pravno relevantnih domaćih i međunarodnih faktora. Akcenat je stavljan na pravnu osnovu i ispunjenost svih pravnih uslova, jer u savremenom svijetu politička mišljenja, politički stavovi su nešto što nema nikakvu težinu. Samo ono što je pravno osnovano u modernom svijetu ima budućnost", rekao je Dedić.

Istaknuo je da je jedan od najvažnijih izvora političke nestabilnosti u BiH kontinuitet otvorenog i prikrivenog miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH.

U nastavku pročitajte njegovo kompletno obraćanje:

"Možemo prepoznati da jedan od najvažnijih izvora političke nestabilnosti u Bosni i Hercegovini jeste kontinuitet otvorenog i prikrivenog miješanja Republike Hrvatske i Republike Srbije u političke odnose u BiH. Kada bi kojim slučajem SR Njemačka na isti ili sličan način utjecala na političke odnose u Belgiji ili Švicarskoj jer u Belgiji i Švicarskoj žive Nijemci, ni te države nikako ne bi mogle postići političku stabilnost.

Zamislimo da CDU Njemačke ili Vlada Njemačke ili Parlament Njemačke raspravlja o Izbornom zakonu u Belgiji jer tamo žive Njemci. Imao sam priliku čuti da je g. Michael Gahler, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu, prošle godine pitao predstavnike HDZ-a Hrvatske – šta mislite da CDU Njemačke inicira izmjene Izbornog zakona u Belgiji jer tamo žive Nijemci? Dobio je odgovor od prisutnih da je to neprihvatljivo i onda je g. Gahler rekao: Da. Upravo to Vi radite u BiH.

Građani BiH su taoci miješanja Republike Hrvatske i Republike Srbije u političke odnose u BiH. Dakle, i Hrvati i Srbi kao građani BiH su taoci miješanja Republike Hrvatske i Republike Srbije u političke odnose u BiH. Kako neko može objasniti da su milijarde imovine svih građana u BiH koje Republika Hrvatska kao članica Evropske unije neće da vrati u interesu Hrvata čija djeca žive u BiH bez prilike da koriste tu ogromnu imovinu? Čak je Republika Hrvatska kao članica EU prije nekoliko godina donijela pravno neodrživ zakon, kojim je regulirano da Republika Hrvatska može iznajmljivati imovinu BiH na 30 godina.

Kako je krađa hidropotencijala BiH od strane Srbije u milijardama vrijednosti u interesu Srba čija djeca žive u BiH. I tako dalje...

Dakle, i Hrvatska i Srbija protupravno otimaju milijarde vrijednosti imovine svih građana BiH, ne samo Bošnjaka.

Danas su se, kao i devedestih, sukobili pravni mehanizmi, mehanizmi demokratije, i oni drugi, nasilni i po BiH opasni konstrukti antipravnog i antidržavnog djelovanja. Odnos sile agumenata i argumenta sile. Moram ukazati i na aktuelne zahtjeve političkih blokova u BiH, opet instruiranih i pomognutih lobiranjem iz Zagreba i Beograda da Visoki predstavnik mijenja nakadno, poslije izbora ustavne i izborne propise kako bi ti politički blokovi (Trojka i HDZ) mogli formirati vlast kako oni žele i s kim oni žele. Takav čin bi značio potpuno obesmišljavanje izbornog procesa. Znači, za sve buduće izbore kada se nekome ne svidi volja građana da OHR promijeni propise tako da "povlašteni" mogu formirati vlast kako oni žele. To je strašan aparthejd. To bi bio kraj pravne sigurnosti i kraj demokratije u BiH. I vodio bi palestinizaciji BiH.

Mi smo svjedoci da Ustavni sud zbog nezvaničnog pritiska dijela ambasada ne smije da razmatra zahtjeve za ocjenu ustavnosti prethodnih odluka OHR-a o izbornom procesu u izbornoj noći. Jer pravno ne postoji mogućnost da ih ne proglasi neustavnim. I onda sudije Ustavnog suda imaju opciju da se osramote u struci do kraja života ili da uđu, u lično po njih, ozbiljan sukob s određenim međunarodnim centrima.

Poštovani članovi "Kruga 99", poštovani građanih BiH, poštovani građani svijeta, ovo su tako strašni napadi na demokratiju i pravnu državu i suverenost BiH da bi morali da čujemo krik do neba! Ovo je uzimanje slobode. Ali imamo tišinu intelktualaca, društva općenito. Postoji djelomična podmetnuta  hipnoza da je to samo borba nekih političkih stranaka za vlast. Ovim putem upozoravam sve nas da je prvi korak za gubljenje demokratije i slobode taj da se bilo kome oduzmu demokratska prava i slobodu i onda to kasnije postaje praksa prema bilo kome.

Kontinuitet miješanja i poduhvata kojima sa narušava politička, pravna, energetska suverenosti BiH počinje da prolazi bez reakcija. Međunarodni predstavnici iz ambasada i OHR-a bi za ista narušavanja interesa svojih država i iste napade na suverenitet svojih država bi vinovnike procesuirali, zatvarali u zatvore, protjerivali diplomate, proglašavali osobama non grata, itd. U BiH šute ili čak učestvuju u takvim protupravnim i nedemokratskim aktivnostima.

Identificirajmo domaće politike koje o tome šute ili čak sarađuju nesvjesni u svom neznanju misle da im to koristi ili možda su svjesni i spremni na takvu trgovinu da se takva pravna nesigurnost i ograničenje sloboda može i hoće okrenuti protiv bilo koga kada se uspostavi takva praksa. Politika je trka na duge staze i ko god to posmatra kroz jedan mandat ili kroz bilo koju političku stranku taj nije dorastao i opasno je da ima volan u rukama ako vozi sve građane BiH.

Moramo se probuditi, moramo jasno i odlučnije zaustaviti ovaj napad na prava i slobode koje imamo, dok ne bude kasno za državu BiH, dok ne bude kasno za našu slobodu, jer i javnost i građani BiH se počinju navikavati da je to datost da se o našem izbornom zakonodavstvu u drugoj državi raspravlja, da milijarde imovine susjedne države ne vraćaju, da na teritorij BiH odlažu radioaktivni otpad iz Republike Hrvatske, da se ograničava pravo na pristup otvorenom moru. Ako se ovo može raditi nama i našoj državi onda može i sve drugo. Šta možemo sljedeće očekivati? Da nam kao u Palestini kontroliraju i određuju dane izlazaka i ulazaka u državu. Da kao s Rohinjama formiraju kampove za preodgoj nas koji slobodno mislimo i slobodno govorimo, koji se ne stidimo otići ili ne otići u džamiju, crkvu, sinagogu. Uvodi se ponovo verbalni delikt, kao što primjećujemo.

Mediji nas zatrpavaju i zaokupljaju, za opstanak naše domovine nebitnim, dnevnim pričama i tračevima – a o sunovratnom napadu na slobodu, demokratiju, pravnu državu i sve civilizacijske vrijednosti kukavički šute ili minimalno kažu. Da li je i ovdje na djelu strašan nedemokratski pritisak na medije i politika medija da se ne zamjere s određenim stranim centrima, što onda stavlja veliki upitnik na slobodu i nezavisnost medija u BiH. Svjedočili smo i određenim diktatorskim stranim "kritikama-prijetnjama" medijima zato što objave nešto što se nekom ne sviđa.

Na kraju šta se to primijenilo u odnosu na '92. godinu? Politika susjeda i dijelova međunarodne zajednice nažalost nije. Ali imamo promjenu s ključne strane. Patriote su osnažile u svim segmentima i zato svjedočimo ovako nervozno i netaktično djelovanje i domaćih i stranih protivnika slobodne BiH. Svjedočimo da učitelji naše djece više nisu sistemski poslani ljudi iz Crne Gore i Srbije bez pedagoškog obrazovanja. Patriote BiH danas imaju slobodu, imamo svoje obrazovane institucije, imamo svoje kulturne institucije, imamo svoje političke institucije, imamo nezavisne klubove intelektualaca, imamo svjesnu i snažnu dijasporu, ali uspavanu i dijelom hipnotizranu da je na sceni samo borba za vlast nekih političkih stranaka jer im je to servirano dugi niz godina.

Određeni međunarodni politički centri su izlobirani netačnim informacijama i određenim poluinformacijama i, naravno, određenim interesima. Sloboda, pravna država, evropske vrijednosti i BiH ima veliki broj prijatelja u Briselu, Washingtonu, Istanbulu i svim drugim važnim svjetskim političkim centrima. Mislim da je krajnje vrijeme i zadnji voz da svi zajedno skinemo prašinu mirovanja, prašinu nijemog posmatranja, da skinemo prašinu isprazne kritike bez vlastite akcije sa sebe."