Tri desetljeća nakon završetka Hladnog rata još uvijek postoje područja na svijetu gdje još uvijek traje proces odmrzavanja. Jedna od vrlina fudbala je što više puta služi kao izgovor za vraćanje na priče sa zaboravljenih teritorija, kao što je slučaj s Pridnjestrovljem (Pridnjestrovska Moldavska Republika), zemljom koja službeno ne postoji, ali je u srijedu naveče dobila predstavnika u grupama Lige prvaka.

Klub koji se tako upisao u historiju je Šerif, dominantna fudbalska sila u Moldaviji, gdje mu je dopušteno igrati usprkos latentnim tenzijama otkako je Pridnjestrovska Moldavska Republika, službeni naziv Pridnjestrovlja, jednostrano proglašena 1990. godine.

Bez službenog priznanja iz bilo koje države, ova enklava između Moldavije i Ukrajine, koja se nalazi svega 200 kilometara od Evropske unije, bježi od približavanja Zapadu. Sovjetska nostalgija teži mnogo više. U glavnom gradu Tiraspolju, srp i čekić obilježje su na vladinim zgradama, Lenjinovim bistama ili spomen -obilježjima u čast Drugog svjetskog rata.

Morate se vratiti u ta vremena da biste saznali porijeklo sukoba. Besarabija i Pridnjestrovlje bile su predmet spora između Rumunije, histirijski povezane s Moldavijom i SSSR-a. Maršal Antonescu iskoristio je savez s Hitlerom kako bi povratio te dvije teritorije. Zauzvrat, osnovao je logore za istrebljenje u Pridnjestrovlju kako bi pobio hiljade Jevreja.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Sovjeti su uključili Pridnjestrovlje u novu Socijalističku Republiku Moldaviju. Smješteni u istočnom dijelu zemlje, blizu SSSR -a i moldavske manjine, 40 godina su etničke i nacionalne razlike gurane pod tepih sve do raspada Sovjetskog saveza.

Suočeni s prijetnjom gubitka identiteta i jezika zbog djelimičnog otvaranja između Rumunije i Moldavije, Pridnjestrovlje se odlučilo za jednostran potez. Proglasili su nezavisnost a od tada do danas Rusija ekonomski pomaže i štiti granice Pridnjestrovlja, što je danas opet aktuelno zahvaljujući fudbalu.

Šerif su osnov ala dva bivša agenta KGB-a a obogatili su se tokom zlatne groznice privatizacije koja je pratila kraj Sovjetskog Saveza. Godine 1993. Viktor Gushan i Ilya Kazmaly osnovali su holding kompaniju, Sheriff LLC, krijumčarsku operaciju pod krinkom dobrotvorne organizacije koja je naizgled pomagala porodicama policijskih veterana.

Početkom 90-ih, u prvim danima slobodnog tržišta, firma Sheriff preuzela je crno tržište cigareta, alkohola i ostale robe koja je ulazila u Pridnjestrovlje preko poroznih granica sa Ukrajinom i dalje prema zapadu Evrope.

Kad se Sovjetski Savez raspao, Pridnjestrovlje je dobilo najgore od oba svijeta; brutalni ekonomski kolaps, ali niti jednu od liberalizacijskih reformi u kojima je uživao ostatak bivšeg carstva. Umjesto toga, očaj iz straha da izbjegnu da ih ne proguta etnička rumunska država doveo ih je do lude nostalgije za Sovjetima i Rusijom.

Klub Šerif, osnivan 1997. godine, posljednjih je godina postao redovan igrač u kvalifikacijama i pretklima evropskih kupova. Postupno je rastao, dok je istovremeno rastao i istoimeni poslovni konglomerat koji kontrolira klub, monopolizira veći dio zemlje (supermarketi, benzinske pumpe, građevinarstvo ...) a često su bili optuživani za ilegalnu trgovinu oružjem, čestu na tom području.

Ono što niko nije očekivao je da će uspjeti eliminirati poznate klubove poput beogradske Crvene zvezde i zagrebačkog Dinama, koji je prošle sezone igrao četvrtfinale Evropa lige. Remi u Zagrebu, nakon ubjedljive pobjede u prvom meču na domećm terenu je Osama (dresovi su im crne i žute boje) donio nastup u Ligi prvaka. I neka od najvećih fudbalskih imena na njihovom stadionu. Poput madridskog Reala.