Izraelsko "neselektivno" ubijanje nevinih žrtava u Pojasu Gaze je neprihvatljivo, izjavio je u subotu američki senator Bernie Sanders.

Rekao je da je to "jedan od najstrašnijih trenutaka u modernoj istoriji", ali je na društvenoj platformi X napisao da "Izrael ima pravo da se brani. Mislim da se s tim svi slažu”.

"Ali ono što sada rade na neselektivni način: bombardiranje izbjegličkih kampova, bombardiranje ambulantnih vozila, ubijanje na hiljade nevinih muškaraca, žena i djece, kršeći međunarodno pravo, jednostavno nije prihvatljivo. To mora prestati."

On je rekao da SAD daju 3,8 milijardi dolara svake godine Izraelu.

"Oni sada mogu reći da ne žele novac, dobro. Ali ako će uzeti naš novac i Biden želi da im da još više, onda ne smiju uvrijediti Amerikance i njihove vrijednosti, ono za šta se mi zalažemo, za šta se zalaže civilizirani svijet."

Sanders je izrazio zadovoljstvo zbog sve većih zahtjeva za “pauzom” u bombardiranju i rekao: "Ovi ljudi nemaju vode, nemaju hranu, nemaju goriva. Njihove su bolnice bombardirane. To je potpuna katastrofa."

Ističući da je stotine hiljada stanovnika raseljeno unutar Pojasa Gaze, Sanders je napomenuo da mnogi žive u nemogućim uslovima u objektima UN-a.

"Dakle, gledamo humanitarnu katastrofu. Sjedinjene Države ulažu mnogo novca u Izrael. A naš posao je da kažemo – da, imate se pravo braniti, ali su palestinska djeca važna kao i izraelska, jednako važna kao američka djeca.

"Zaustavite neselektivni pokolj nevinih ljudi", dodao je.

A prema zvaničnim podacima iz Palestine, broj ubijenih tokom dosadašnje izraelske agresije na pojas Gaze od 7. oktobra je 9.500, uključujući 3.900 djece i 2.509 žena.

(Izvor: Anadolu Agency)