Dvoje ujgurskih aktivista, Kok Bayraq i Rebiya Kadeer (bivša predsjednica Svjetskog ujgurskog kongresa), napisali su pismo kontroveznom islamskom propovjedniku na Karibima koji tvrdi da je genocid nad Ujgurima izum CIA-e. Imran Husein je 2015. godine postao poznat u regionalnoj javnosti zbog negiranja Genocida u Srebrenici zbog čega je dobio mnogo prostora u srpskim medijima. On je prepoznatljiv po neutemeljenim teorijama iz eshatologije, odnosno, tematike predzanaka Sudnjeg dana.

Autori pisma Imrana Huseina opisuju kao „korisnog idiota“.

"To nije uvreda, a možda je šejh lično veoma inteligentan. To je tehnički izraz korišten tokom Hladnog rata za označavanje onih na Zapadu koje su sovjetski komunisti uvjerili da se ponašaju kao idioti i podržavaju njihovu propagandu. Šejh tvrdi da je pitanje Ujgura samo američka igra, ne potkrepljujući svoju izjavu nikakvim činjenicama. Rast ove armije propagandista koji govore istim jezikom kao Kina o ujgurskom pitanju od Bliskog istoka do Kariba nas iznenađuje i dovodi do bijesa", stoji na početku pisma.

Podsjećaju da Imran Husein nije usamljen u svojim stavovima jer su brojni islamski učenjaci i zvaničnici kao što je raniji pakistanski predsjednik Imran Khan, alim Ali Rashid Al Nuaimi iz Emirata, ruski muftija Rawil Gaynetdin, turski predsjednički kandidat Sinan Ogun, alžirski zvaničnik Muhemmed Sayeb javno izjavili ili nagovijestili da je ujgursko pitanje američka igra. 

Reisa emeritusa Mustafu ef. Cerića nisu spomenuli u pismu.

"Poštovani gospodine Imran Hussein, svoj govor ste započeli izjavom da su ujgurske zemlje na kineskom projektu „Jedan pojas, jedan put“ i da je Amerika fokusirana na te zemlje zbog njihovog strateškog značaja. Ali niste spomenuli ko su pravi vlasnici ovih zemalja, i da se zove Istočni Turkestan na ujgurskom jeziku i Xinjiang (“nova granica”) na kineskom. Budući da je tema stanje Ujgura, zar rasprava ne bi trebala početi od ove tačke pitanja? OK, recimo da je ovo tvoj stil, a ne bijeg od korijena problema", stoji između ostalog u pismu.

Imran Husein je poznat po vrlo maštovitim tvrdnjama o lokaciji i kretanju Dedžala što povezuje sa geopolitičkim događajima i procesima na osnu čega izlazi sa krajnje neutemeljenim zaključcima.

On prisustvo Ujgura u Siriji povezuje sa ratnicima Dedžala (zla eshatološka figura u islamu slična “Antihristu” u kršćanstvu) za koje tvrde da će otići u Kinu i pokušati podići ustanak. Stoga tvrdi da Kina ima pravo da zaštiti svoj nacionalni integritet.

"Ako Kina ima takvo pravo, zar i ujgurski muslimani nemaju pravo da spasu svoje zemlje od neprijatelja, ponovo uspostave dvije republike stvorene 1933. i 1944. i ponovo izgrade svoje živote u slobodi? Zašto vas toliko ljuti što Ujgurima nedostaje islamski život koji su živjeli pod dinastijom Karahanid i Yarkent kanatom, koji je trajao od 9. do 18. stoljeća? Da, Ujgura ima u Siriji, Afganistanu, Turskoj, Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i još najmanje trideset zemalja svijeta. Svi oni daju sve od sebe da spase svoju domovinu od kolonijalizma i genocida.

Zašto nije u redu da Ujguri traže pomoć od drugih država da zaštite svoju nacionalnu egzistenciju i steknu nacionalnu slobodu i da traže partnere u međunarodnim sukobima, dok država Pakistan, u kojoj ste studirali, ima pravo da dobije pomoć od Kine o trošku žrtvovanja prava muslimana Ujgura da hrane svoj narod krvavim kineskim novcem? Zaista, vrlo smo znatiželjni zbog koje teorije u islamskom učenju vjerujete da bi Ujgurski muslimani trebali živjeti pod komunističkim kineskim režimom."

U pismu Imrana Huseina prozivaju da je nasjeo na kinesku propagandu i da je možda bio dio turneja i boravio u luksuznim hotelima i na skupovima na kojima Kina plasira svoju stranu priče o Ujgurima.

"Vaš povik "Ja ću ga zgaziti" koji se odnosi na ujgurski narativ o Xinjiangu čak je glasniji od povika Xi Jinpinga koji nije pokazao apsolutno nikakvu milost prema Ujgurima. Znamo da Xi Jinpingova mržnja dolazi iz straha od gubitka resursa, ali koji je tvoj problem sa Ujgurima? Šta je izvor tvoje nekontrolisane ljutnje prema Ujgurima? Kao stanovnik Kariba, ne možete imati nikakvih problema sa Ujgurima. Ko vas tjera na razgovor Ujgurima? Mržnja prema Americi ili ljubav prema Kini. Ova mržnja i ljubav su vas možda naveli da ignorišete stanje potlačenog naroda i više od tri miliona muslimana koji pate u logorima šest godina."

Autori pisma podsjećaju na aksiom da je istina koja dolazi od neprijatelja ipak dio istine.

"Možda ste nezadovoljni palestinskom politikom Sjedinjenih Država ili njenim pogledom na islamski svijet, ali ako vaše mišljenje postane stav Zapada po pitanju Ujgura, to znači da um gubi ravnotežu. Zar među islamskim učenjacima ne postoji izreka da je čak i istina koju govori neprijatelj dio istine? Naravno, kao što potvrđuju mnoga naučna i religijska učenja, kada emocije dostignu svoj vrhunac, um je zakočen. Vaši pratioci možda neće sumnjati u vašu intelektualnu ravnotežu, ali mi ne možemo a da ne sumnjamo u to. Ne prihvatamo nikoga ko aplaudira i odobrava eliminaciju našeg naroda sa lica zemlje, kao istinskog islamskog učenjaka, naprotiv, smatramo ga u službi Dedžala."

Autori pisma navode šire kontekste koji opterećuju odnose Kine i Amerike čime žele poslati poruku da su Ujguri samo jedno pitanje u nizu.

"Žalili ste se u cijelom videu da Sjedinjene Države igraju na ujgursku kartu kako bi izazvale probleme Kini. Istina je da Sjedinjene Države imaju dovoljno razloga da se suprotstave Kini, uključujući njenu krađu tehnologije, kršenje pravila svjetske trgovine, podršku diktatorima širom svijeta, itd. Odgovornost Kine za širenje COVID-19, koji je uzrokovao smrt više od milion Amerikanaca, bio bi dovoljan razlog da Sjedinjene Države krenu protiv Kine. Povezali ste CIA-u sa Ujgurima i tvrdili da Sjedinjene Države pripremaju veliku kampanju protiv Kine po pitanju Ujgura. Ovo nije istina, ali bismo željeli da bude istina. Tvrđi američki stav po tom pitanju trebao bi biti dobrodošao kao Božji blagoslov."

Na kraju pisma auori poručuju da “korisni idioti” i totalitarni režimi ne mare za ljudska prava.