Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hecegovini ambasador Johann Sattler i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je nakon sastanka novinarima da su razgovarali s prijateljima iz Amerike i Evrope.

“Poruka koju smo mogli da čujemo s te strane je poruka koju stalno čujemo, a to je da je za rješavanje svih pitanja koja postoje u Bosni i Hercegovini nužno da odmah profunkcioniraju institucije Bosne i Hercegovine. Da funkcionira Parlament, Predsjedništvo, Vijeće ministara i onda o svim pitanjima neka se razgovara u institucijama Bosne i Hercegovine. Neka se rješavaju sva druga pitanja i to je osnovna poruka koju smo danas mogli da čujemo od naših prijatelja iz SAD-a i EU”, kazao je Džaferović.

Upitan je da prokomentira održavanje posebne sjednice NSRS zakazane za petak i izjavu Milorada Dodika da će nakon toga dati rok šest mjeseci da se Oružane snage brojčano prepolove, a ako za to ne bude spremnosti, da RS već ima spreman zakon o vojsci RS-a.

Džaferović je ponovio da to nije put kojim treba da ide Bosna i Hercegovina. Istaknuo je da o svim pitanjima treba da se raspravlja u institucijama Bosne i Hercegovine, te da je pitanje odbrane, pitanje njenih institucija.

Kaže da tim postupkom Narodne skupštine RS, ako se to dogodi, "samo možemo otići dalje u eskalaciju inače loše političke situacije".

Komentirajući posljednje izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Džaferović je kazao da je već reagirao i rekao da su to sramne i nedopustive izjave koje ne priliče osobi koja je šef jedne države.

“Poslao sam, nakon tih njegovih prvobitnih izjava i njihove osude, poruku za saradnjom za rješavanjem otvorenih pitanja, a onda sam jučer ponovo dobio iste poruke, uz to još i uvrede i laži. Tako da, kada je pitanju Milanović, on što se mene tiče, sve više i više postaje beznadežan slučaj”, kazao je Džaferović.