Bećirović je stigao danas na tradicionalno čestitanje bajrama kod reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, gdje su reisu-l-ulemi Kavazoviću čestitke uputili državni dužnosnici, dužnosnici institucija i ustanova Islamske zajednice, predstavnici političkih stranaka, kulturnih i drugih institucija, diplomatskog kora, te brojne druge ličnosti i građani.

Bećirović je u izjavi novinarima svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu, čestitao Kurban bajram uz želju da ga provedu u dobrom zdravlju, miru i rahatluku. Potom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

"Nažalost, moram reći danas, prvi dan Bajrama, u Bosni i Hercegovini dočekujemo u teškim okolnostima. Jučer je NSRS ranila Dejtonski mirovni sporazum, metaforički rečeno od jučer je Dejtonski mirovni sporazum na aparatima“, kazao je Bećirović.

Kako prenosi Anadolija, Bećirović je rekao da "međunarodna zajednica i njeni predstavnici imaju priliku da izvrše reanimaciju sporazuma, da ga vrate u život“.

"Kao član Predsjedništva ostavljam sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jučerašnjom odlukom NSRS je izvršen najteži udar na Sporazum. Toga moraju biti svjesni svi i u Bosni i Hercegovini, i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Milorad Dodik i njegovi sljedbenici je velika nesreća i za entitet RS i za državu, ali i regiju. Jedini dobitnik je Putinov režim, toga moraju biti svjesni i na zapadu. Želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom“, poručio je Bećirović.