Reagirajući na trostruko ubistvo, trostruko ranjavanje i samoubistvo u Gradačcu, koje je počinio Nermin Sulejmanović, nakon kojeg su s ciljem podizanja glasa protiv torture i pružanja podrške žrtvama zlostavljanja organizirani masovni protesti u više gradova u Bosni i Hercegovini, Emir Šečić, sekretar Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli u svojoj je objavi na društvenim mrežama prozvao predstavnike vlasti zbog nerada i populizma.

Istaknuvši da su dužni rješavati probleme u institucijama, Šečić je uz fotografiju istaknutih članova SDP-a na protestu u Sarajevu, kojem je prisustvovao i Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova FBiH, napisao slijedeće:˝Uvažene usijane glave, dobro ste plaćeni da probleme u ovoj državi rješavate u institucijama a ne na ulici. Vaši populistički potezi su degutantni i vrijeđaju inteligenciju normalnog čovjeka. FUJJJ!!!˝.

Podsjećamo, nakon niza stravničnih ubistava i ranjavanja tri osobe u Gradačcu, porodica ubijene Nizame Hećimović okrivila je vlasti za njenu smrt, konkretnije policiju i sudstvo, i zatražili su od predstavnika političkih struktura da poštuju njihovu želju te da se ne pojavljuju na Nizaminoj dženazi, koja je klanjana jučer, dok će dženaza i ukop Denisu i Džengizu Onderu biti obavljeni danas. Za sada nije poznato kada i gdje će biti ukopan Sulejmanović, koji je nakon što ga je policija opkolila, izvršio samoubistvo. Njegovo tijelo, koje niko ne želi da preuzme, trenutno se nalazi u Komemorativnom centru u Tuzli.

Još jedna nedosljednost u vezi s ovim tragičnim dešavanjima i zločinima odnosi se i na ˝parcijalno˝ proglašenje Dana žalosti. Naime, vlasti na različitim nivoima u našoj državi nisu odredile ni jedinstven datum Dana žalosti, tako da je u Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu Dan žalosti bio jučer, a u bh. entitetu Rs to će biti sutra. Nakon što su u Rs-u odlučili o Danu žalosti, pozvali su i federalne vlasti da urade isto, a oni su ih ˝poslušali˝ i datum kada zastave u FBiH trebaju biti spuštene na pola koplja, proglasili su, također, za sutra. Tri dana, počevši od 12. avgusta, na snazi su Dani žalosti u Gradačcu, dok dan žalosti na nivou Bosne i Hercegovine nije ni proglašen, jer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije izglasalo odluku o njegovom proglašenju.

Vratimo se Šečićevoj objavi u kojoj se on, također, ironično osvrnuo i na realnost bh. radnika, obraćajući se u prvom licu ˝direktora jednog preduzeća u kome se vrši mobing nad radnicima˝, ali on će, kao, uprkos svemu za sve njihove patnje za koje je odgovoran, podržati proteste obespravljenih radnika, koje organiziraju njihove porodice kako bi ukazale na kršenje radničkih i ljudskih prava.

˝Ne isplaćuju im se redovno plaće, nemaju topli obrok i regres, uslovi rada su im veoma teški tako da ugrožavaju njihove živote... Neki njihovi prijatelji i članovi porodica su pokrenuli inicijativu da se sutra održe mirni protesti podrške ovim radnicima kako bi oni ostvarili svoja osnovna ljudska prava. Ja ću biti na čelu te protestne kolone sa jednim velikim transparentom. Napisao sam parolu i na engleskom, jer možda bude i 'stranih' novinara. Možda osvanem na naslovnoj stranici nekih poznatih svjetskih novina. Vas, dragi prijatelji, pozivam da dođete i da me podržite... Pardon, da podržite obespravljene radnike˝, napisao je Šečić.