U Općinskom sudu u Sarajevu održano je pripremno ročište u kojem je bivša direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović tužila Univerzitet u Sarajevu traživši da se poništi odluka o oduzimanju njene titule magistra medicinskih nauka.

Kako je rekao njen advokat Esad Oruč za Klix.ba, dio dokaza u vidu dokumenata je prezentovan danas koje su dobili po njihovom zahtjevu od UNSA.

Radi se o ponovljenom zahtjevu.

"Tu se suočavamo sa problemom da nam se ne dostavlja dokumentacija ili ne ona sa potpisima, nego neke vrste kopija, printane iz Worda. Ova današnja dokumentacija je relevantna jer se dokazuje da je cjelokupan postupak poništenja upisa u matičnu knjigu magistranata proveden nezakonito: od toga da je komisija nezakonito imenovana, da je imenovana po tački dnevnog reda kada nije ni mogla biti razmatrana do toga da ona u sebi ne sadrži sve ono što bi trebala...", naveo je Oruč.

Također, kako tvrdi, dokazuje i kako vijeća pojedinih grupacija nisu na zakonit način delegirala članove u tu komisiju.

Napominje kako su danas imali od predstavnika UNSA "priznanje da ne postoje takvi dokazi, da ne postoje zapisnici vijeća grupacija, da ne postoji prijedlog kojim se ti članovi delegiraju nego se to dešavalo putem e-maila".

Nastavak ročišta zakazan je u septembru.

"Do tog perioda je naloženo UNSA da nam dostave dokumentaciju koju su do sada odbijali. U međuvremenu će biti dostavljena i dokumentacija od Medicinskog fakulteta, a sud je tražio i da se izvrši preklapanje ovog tužilačkog spisa Kantona Sarajevo u kojem je utvrđeno vještačenjem da je indeks vjerodostojan, kao i svi upisi izvršeni u indeks gdje se nalaze i ocjene", rekao je Oruč.

Izetbegović je početkom marta prošle godine oduzeto akademsko zvanje na Senatu Univerziteta u Sarajevu. Nakon magistarske titule, Izetbegović je oduzeto i zvanje profesorice na Medicinskom fakultetu.

Ona je zatim tužila UNSA zbog odluke da joj se poništi zvanje magistra te je podnijela tužbu nadležnom sudu da se ponište i odluke i rješenja koje je donio UNSA.