Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravila je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- Ove izmjene će osigurati poštenije i transparentnije izbore, te spriječiti najveći dio zloupotreba na biračkim mjestima. Nametanje izmjena Izbornog zakona BiH od visokog predstavnika bio je jedini mogući scenarij nakon što je vladajuća koalicija SNSD, HDZ i Trojka opstruirala i praktično odbila njegovo usvajanje u Parlamentanoj skupštini BiH. Time su pokazali kome nisu u interesu fer i pošteni izbori. Izražavamo žaljenje što Trojka, SNSD i HDZ nisu podržali izmjene Izbornog zakona kojeg je ranije predložila SDA, jer bi se time izbjegla reakcija visokog predstavnika, a integritet izbornog procesa riješio na sveobuhvatniji način. Posebno pozdravljamo dio odluke kojom se presuđenim ratnim zločincima zabranjuje kandidovanje na izborima - saopćili su iz SDA. 

Američka ambasada također je pozdravila odluku visokog predstavnika, izražavajući žaljenje što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je visoki predstavnik morao djelovati.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, a sve i da jeste ne bi imao pravo da nameće odluke i mijenja zakone.

- Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmdit nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU - konstatovala je Cvijanović u izjavi za Srnu, dodajući da će ovo za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmditova zamisao.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Rs-a je rekao kako će Rs donijeti vlastiti izborni zakon.

- Obavit ćemo konsultacije i reagovati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi - rekao je Stevandić.

U javnosti se već ranije pojavila radna verzija izbornog zakona Rs-a. Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje zastupnika Narodne skupštine Republike srpske i delegata Vijeća naroda Rs-a, predsjednika i potpredsjednika Rs-a. Zatim, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Rs-a, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.