Schmidt je prošle sedmice otkazao posjetu Banjoj Luci a nakon što mu je vlast entiteta Rs, predvođena Miloradom Dodikom, praktično zabranila dolazak i gostoprimstvo u prostorijama institucija. No, ipak je otišao u Banja Luku, ali ne u istitucije, nego u prijateljsku posjetu biskupu Komarici.

O tome nas je OHR izvijestio na društvenim mrežama: “Visoki predstavnik Schmidt se danas u Banjoj Luci sastao sa biskupom Komaricom, te su razgovarali o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i suradnju ‘Marija Zvijezda’ koji uskoro slavi treću godišnjicu. Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH.

- To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju - rekao je Schmidt te naglasio da on podjednako radi za sve građane Rs i BiH", navodi se u saopćenu na mreži X.

Ono što bod eu oči jeste da će podjednako raditi za “sve građane Rs i BiH”. Šta je Shmidt time htio poručiti?! Da je već izdvojio Rs iz Bosne i Hercegovine?! Da su, gluho bilo, Rs i BiH dvije države?! Ako je suditi prema ovakvim izjavama, za ndati se da su samo neoprezne, Schmidt je Dodikov najbolji prijatelj.