Izraelska vojska samovoljno je pritvorila desetke žena i djevojaka iz Gaze ne otkrivši gdje se nalaze ili s kojima optužbama se suočavaju, rekle su palestinske grupe za ljudska prava i porodice.

Otkako je Izrael pokrenuo kopnenu invaziju na Gazu krajem oktobra, njegove su snage zatočile stotine civila koje su odveli iz njihovih domova ili dok su bježali cestom koju je vojska proglasila dijelom "sigurnog koridora".

Neki su pušteni nakon ispitivanja, ali mnogi su odvedeni na nepoznate lokacije, uključujući majke koje su odvojene od svojih beba i zatočene.

Komisija palestinskih vlasti za pitanja zatočenika i bivših zatočenika u nedjelju je potvrdila da se najmanje 142 žene - uključujući starije žene i dojenčad - trenutno drže u izraelskim zatvorima.

U zajedničkoj izjavi s Klubom palestinskih zatvorenika, Komisija je upozorila da su nad zatvorenicama počinjeni "užasni zločini".

Dodaje se da su zatočeni dok su zajedno s desecima hiljada Palestinaca prisilno bježali iz sjevernog pojasa Gaze prema jugu putem Salah al-Din.

Žene su zaustavljene na kontrolnoj tački koju je postavila vojska na cesti i odvedene u nekoliko zatvora unutar Izraela, uključujući zatvor Damon i zatvor Hasharon.

Inshirah al-Shaikh, rođakinja jedne od zatočenih žena, rekla je za Middle East Eye da je njezina rodica, 19-godišnja Aseel, zatvoren u zatvoru Damon.

"Aseel je bila sa svojom majkom, ranjenim bratom i dvoje mlađe braće i sestara", objasnila je Shaikh.

"Kad je zaustavljena, mislila je da je to zbog problema s njezinim dokumentima i da će biti ispitana, ali nije se vratila i nema nikakvih vijesti o njoj."

Shaikh je dodala da su neke od žena koje su bile zatočene putovale na jug sa svojom djecom, ali bez svojih muževa.

"Jedna je žena išla prema Khan Younisu kada je privedena. Sada njena mala djeca nemaju nikoga sa sobom, oni su samo mala dojenčad", rekla je.

Još jedna žena, koja je bila zaposlena u Programu Ujedinjenih naroda za razvoj, privedena je i odvedena na nepoznato mjesto.

"Još uvijek ne znam gdje je odvedena. Nije čak ni jasno je li odvedena u zatvor ili ne", rekla je Shaikh za MEE.

Suhair Barghouti, 65, Palestinka oslobođena prošlog mjeseca iz zatvora, rekla je za MEE da je vidjela najmanje 10 zatvorenica koje su stigle iz Pojasa Gaze prije njenog puštanja.

Izraelska zatvorska uprava obavijestila je zatvorenike da im je zabranjeno razgovarati s onima koji dolaze iz Gaze ili prilaziti njihovom dijelu, rekla je Barghouti.

"Mogli smo ih vidjeti kroz mali prorez na vratima odjela. Bili su s lisicama na rukama i u uniformama zatvorske uprave. Tamničari su se grubo ponašali prema njima i silom ih gurali u njihov novi odjel", prisjetila se.

Zatvorenice nisu znale ništa o ženama iz Gaze i nisu smjele izlaziti ni u zatvorsko dvorište, no Barghouti je rekla da se ide tuširati u vanjsku kupaonicu i zavirila je u njihovu sobu.

"Nosila sam sa sobom dodatnu odjeću koja je pripadala zatvorenicama koje su puštene na (razmjeni zatvorenika). Pretvarala sam se da se idem istuširati, a kad je zatvorski čuvar bio odsutan, pogledala sam kroz mali prozor na vratima i šapatom pozvala zatvorenice iz Gaze. Dala sam im odjeću i pitala ih o njihovom uhićenju", dodala je Barghouti.

Prema Barghouti, neke od zatočenih žena vojnici su odvojili od njihove djece i prisilili ih ostaviti djecu unatoč tome što su još bebe.

Jedna od žena vidjela je 13-godišnjeg dječaka kako prelazi ulicu i rekla mu da povede njenu djecu sa sobom prije nego što je odvedu.

Barghouti je također rekla da su zatočenice bile suočeni s brutalnim postupanjem, uključujući premlaćivanja, prijetnje silovanjem, skidanje odjeće i hidžaba, uvrede i uskraćivanje hrane.

"Jedna od njih mi je bolno ispričala da su vojnici pustili policijske pse na njih kako bi im izgrizli tijela. Uhićenje je bilo u takozvanom sigurnom prolazu koji nije bio nimalo siguran", dodala je.

Prema Amani al-Sarahna, glasnogovornici Kluba palestinskih zatvorenika, ženama je zabranjeno razgovarati s advokatima, članovima porodice ili drugim zatvorenicima.

"Advokatima je zabranjeno da ih posjećuju, ali prema svjedočenjima koja smo dobili, Izrael provodi užasne i okrutne zločine nad zatvorenicama iz Gaze", rekla je al-Sarahna za MEE.

Middle East Eye kontaktirao je izraelsku upravu za zatvorenike za komentar. Odgovorili su da MEE treba "razgovarati s onima koji su ih pritvorili" bez davanja daljnjih pojedinosti.

Glasnogovornik izraelske vojske nije odgovorio na zahtjev za komentar do trenutka objave.

Povjerenstvo PA i Klub zatvorenika rekli su da strahuju za sudbinu zatočenih žena u svjetlu blokade informacija koju su uvele izraelske vlasti.

"U svjetlu šokantnih i zastrašujućih slika i svjedočanstava koja su se pojavila od građana koji su nedavno uhićeni u Gazi, razina straha zbog njihove sudbine raste iz dana u dan", stoji u saopćenju skupine.

"Ne isključujemo mogućnost da izraelske snage izvrše terenske egzekucije zatočenika iz Gaze", dodali su.

Proše su sedmice izraelske snage skinule odjeću desecima civila Palestinaca prije nego što su ih pritvorili iz njihovih domova u sjevernom pojasu Gaze.

Očevidac je rekao da su vojnici ubili najmanje sedam muškaraca jer nisu dovoljno brzo izvršili naredbe vojnika, navodi Euro-mediteranski promatrač ljudskih prava.

Nakon viralnosti fotografija uslijedio je američki odgovor u ponedjeljak, u kojem je State Department rekao da smatra da su slike zatočenih i golih Palestinaca "duboko uznemirujuće".

Pritisak na Washington raste zbog kontinuirane potpore izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi. U ponedjeljak je došlo do masovne mobilizacije nekoliko organizacija diljem američkog glavnog grada koje su pozivale na prekid vatre i prekid američke vojne potpore Izraelu.

Deseci prosvjednika uhićeni su u američkom Senatu dok su zastupnici raspravljali o zakonu o potrošnji koji uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu. I skupina židovskih prosvjednika vezala se lisicama za ogradu ispred Bijele kuće zahtijevajući prestanak izraelskog bombardiranja Gaze.