Ekonomske sankcije koje je uvela međunarodna zajednica stavljaju rusku ekonomiju na respiratore i vidljive su prve posljedice. Padu rublje od 30 posto i uzletu kamatnih stopa do 20 posto pridružuje se i pad prve ruske banke: Sberbank Europe AG.

Evropska centralna banka (ECB) objavila je danas da je, prema ocjeni Sberbank Europe AG, evropske podružnice najveće ruske banke, ovaj entitet, kao i njegove podružnice u Hrvatskoj i Sloveniji, u stečaju ili pred bankrotom zbog pogoršanja njihove likvidnosti, kao rezultat sankcija koje je Evropska unija uvela ruskim subjektima kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

To je potvrdila ECB u saopćenju u kojem podsjeća da je austrijska matična banka Sberbank Europe AG u stopostotnom vlasništvu javnog dioničkog društva Sberbank of Russia, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija, s više od 50 posto plus jedan u udjelu s pravom glasa. ECB je donijela odluku nakon što je utvrdila da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće biti u mogućnosti platiti svoje dugove ili druge obveze kako dospijevaju, budući da su Sberbank Europe AG i njezine podružnice "doživjele značajne odljeve depozita", što je "dovelo do pogoršanja njene likvidnosne pozicije".

Isto tako, evropski bankarski supervizor istakao je da "nema dostupnih mjera s realnom mogućnošću vraćanja ove pozicije na razini grupe i u svakoj od njenih podružnica unutar bankarske unije", da bi potom podsjetio da su štediše fizičkih lica zaštićeni do 100.000 eura po deponentu i po banci u Evropskoj uniji.

U skladu sa svojim mandatom, Jedinstveni sanacijski odbor ESB-a mora potvrditi bankrot ili vjerovatnoću bankrota nakon provedbe procjene. Sberbank Europe AG, koja je na kraju 2021. imala 13,6 milijardi eura imovine, ima i podružnice u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Češkoj i Mađarskoj, kao i podružnicu u Njemačkoj.

Podsjetimo da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske već preuzele upravljanje Sberbankom a danas je objavljeno da je Vlada RS od danas vlasnik Sberbank Banja Luka.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković kaže kako preuzimaju banku s osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM koja će nastavitio raditi pod drugim imenom.

Početkom novembra 2021. godine AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. su potpisali kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju subsidijara u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj.