Generalna uprava Saudijske Arabije za poslove Dvije svete džamije najavila je pokretanje novog e-portala putem kojeg vjernici mogu podnijeti zahtjev za dozvole za organizovanje iftara u Velikoj džamiji u Meki tokom mjeseca Ramazana.

Prema Saudijskoj novinskoj agenciji (SPA), prijave se mogu podnijeti posjetom web-stranici Generalnog Predsjedništva na kojoj se pored pribavljanja dozvola mogu odabrati i sadržaj iftara.

Vijest vladinog portala dolazi nekoliko sedmica nakon što su saudijske vlasti objavile da će iftarska okupljanja biti zabranjena u džamijama uoči početka mjeseca posta, navodeći brige o higijeni.

Prošlog mjeseca, u saopćenju koje je objavilo Ministarstvo islamskih poslova, navodi se da se “zajednički iftari ne bi trebali organizovati unutar džamija iz brige za njihovu čistoću”.

“Imami i mujezini treba da nađu odgovarajuće mjesto za iftar u dvorištima džamija. U tu svrhu ne bi trebalo praviti privremene prostorije ili šatore”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je također izdalo naredbe kojima se imamima i mujezinima zabranjuje prikupljanje novčanih priloga za organizovanje iftarskih okupljavanja.

Ove najave su samo dio aktivnosti Saudijske vlasti zadnjih godina koje imaju za cilj ograničavanje javne manifestacije islama u društvu.