Saudijska Arabija će ove godine imati svoju prvu takmičarku za Miss Universe, a poznata manekenka Rumy Alqahtani imenovana je za kandidata kraljevstva za međunarodno takmičenje 2024. godine.

Alqahtani, rođena u Rijadu, već se takmičila i pobjeđivala na takmičenjima ljepote širom svijeta, uključujući i posljednju Miss i Mrs Global Asian u Maleziji.

Ova 27-godišnja manekenka i influenserka već je krunisana za Miss Saudijske Arabije, Mis Bliskog istoka, Mis arapskog svijeta mira i Miss žene (Saudijska Arabija). Alqahtani će sada postati prva predstavnica Kraljevstva za Miss Universe, međunarodnog izbora ljepote koje se održava od 1952. godine.

Odjevena u balsku haljinu sa šljokicama, obučena sa pojasom Miss Universe Saudijske Arabije, a pored saudijske zastave, Alqahtani je objavila vijest za svojih milion pratilaca na Instagramu.

"Čast mi je učestvovati na takmičenju Miss Universe 2024. Ovo je debi Kraljevine Saudijske Arabije na takmičenju", napisala je ona.

Saudijska Arabija je prilično nova u svijetu mode i modelinga, s reformama prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji afirmiše modne revije i druge oblike zabave u Kraljevstvu nakon godina strogih društvenih ograničenja.

Jedna od najpoznatijih manekenki Kraljevstva je Shahad Salman, nazvana Saudijska Vini Harlou, koja kao i njen model heroj ima vitiligo, takođe se pojavljivala u modnim časopisima širom svijeta.

Brojne arapske zemlje, poput Libana i Bahreina, učestvovale su na takmičenjima za Miss Universe, koja nemaju takmičenje u kupaćim kostimima za razliku od rivalskog takmičenja Miss svijeta. Ima i takmičenje za tradicionalnu nošnju, gdje učesnici mogu pokazati svoje narodne nošnje.

Godine 2021. Miss Universe održana je u Izraelu, uprkos pozivima na bojkot od strane BDS-a i arapskih aktivista.