Da je sreće, ovu molbu ne bi upućivala ovako javno, već bih pisala novom bosanskohercegovačkom konzulu u Rijeci i požalila mu se na to da jedan Riječanin, državljanin Hrvatske i novinar, po vokaciji, uporno arogantno, rasistički, supremacistički, orijentalistički, poput nekakvog kolonijalnog namjesnika, poručuje Sarajlijama na jednom portalu iz Bosne i Hercegovine da treba da zaštite nekakvog profesora matematike sa Univerziteta u Sarajevu koji ih godinama javno naziva fašistima, islamistima i unitarističkom ruljom (ovo posljednje, samo kad je dotični profa dobro raspoložen!).

A zašto bi Sarajlije štitile jednog bolesnog čovjeka od njegovih psihotičnih izljeva bijesa i javnih prijetnje, kada za to postoje nadležne sudske, policijske i zdravstvene institucije?

Svi znamo da je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje u ovoj zemlji, a i u Hrvatskoj (nadati se!) krivično djelo. I svi znamo da optužba za islamizam u današnjem svijetu znači ne samo puko etiketiranje već ugrožavanje sigurnosti građana. Upornim širenjem narativa o islamizmu upućuje se poziv na vojnu intervenciju izvana, a da bi se nakon pola ili cijeli milion pobijenih civila (onima koji u to ime interveniraju, potpuno je svejedno koliko!), utvrdilo da je ta optužba bila besramna, bezočna laž u cilju potpune devastacije jedne države.

I Sarajlije sve to treba da istrpe i mirno čekaju da se to desi kao samoispunjavajuće proročanstvo jednog pastira iz bosanskih planinskih vrleti koji se školovao na Univerzitetu u Sarajevu pa tamo još i sada predaje matematiku. Jer pastir, matematičar i univerzitetski profesor je rekao da smo fašisti i islamisti. Nije šala! Treba njega uzeti za ozbiljno i treba njega pustiti da baljezga svoje šizoidne konstrukcije na novinskom portalu bez redakcije i adrese koji je sebi sam uzdurisao.

I treba Sarajlije sada da ga zaštite od onih Sarajlija koji otvoreno kažu da taj čovjek opasno bulazni i prijeti njihovoj sigurnosti!? Da ga zaštite od čega Tačno. Net???

Sarajlije, koje regionalni supremacisti stereotipno vide kao vječni predmet zajebancije i simbol merhametluka, da uvijek progledaju kroz prste jednom patološkom mrzitelju, jer “šta ima veze”?!?

Sve ste vi to, Sarajlije, već vidjele i iskusile s jednim psihijatrom i pjesnikom koji se isto tako s planinskih vrleti spustio u Sarajevo i na Univerzitetu u Sarajevu postao doktor psihijatrije. Onda je najprije Sarajevo i Sarajlije prvo strasno mrzio u svojoj poeziji (“siđimo u gradove da bijemo gadove” – čuveni stih pjesnika Radovana Karadžića). Zbirku poezije mu je sigurno u ime slobode govora štampala neka sarajevska izdavačka kuća.

Ja se dobro sjećam kada je taj isti psihijatar, ubrzo nakon izdavanja knjige poezije, osnovao i Stranku ekologa sa sjedištem u Sarajevu (prije interneta, mrzitelji Sarajeva su umjesto portala, osnivali stranke!). A onda je postavljen za Predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS), i krenuo je Sarajlije javno i konstantno optuživati za “islamizam”, “islamski fundamentalizam” i “stvaranje islamske države u okviru zelene transferzale”, ma šta to značilo.

Ubrzo nakon toga je Sarajlije držao na nišanu sa svojim četnicima. U stvarnosti, a ne u poeziji! Držao ih je okružene artiljerijom kojom je lično komandovao punih 1.425 dana, pokušavajući da ubije i mene i sve druge koje je smatrao gadovima. Ubio je jedanaest i po hiljada Sarajlija. Mene je, srećom, promašio. Ali su mi zato klerofašisti financirani od Pavelićeve domovine Hrvatske, koji su djelovali u mom rodnom Mostaru, protjerali s kućnog praga preko stotinu članova familije, a nekoliko njih i ubili na kućnom pragu.

Ono što, zapravo, želim reći jeste sljedeće: Sarajlije i drugi građani Bosne i Hercegovine kojima se nekada moglo obraćati nekakvim prosvjetitetljskim apelima u ime tzv. Mission Civilisatrice iliti Civilizing Mission (za one koji se služe samo engleskim) su, kako oštroumno primijeti Emir Suljagić, nestali uglavnom u masovnim grobnicama.

Ono što je preživjelo smo mi koji smo, rasuti po svijetu kao ratne izbjeglice, u posljednjih 30 i nešto godina skupili puno znanja koje nam omogućava da lako prepoznamo govor mržnje, rasističku i šovinističku retoriku, ma u koliko medenih obladni ih neko pokuša umotati. Imamo akademskih titule s mnogih svjetski poznatih univerziteta, radili smo i još uvijek radimo puno, puno zahtjevnije i važnije poslove u vladinim institucijama puno moćnijih država nego što je Hrvatska.

Zbog svega toga vas, dragi Riječani, molim da sadašnje Sarajlije i sve druge građane Bosne i Hercegovine zaštitite od svojih novinara. Znamo i mi da je Hrvatska nedemokratsko društvo kojim već preko 30 godina vladajući narativ diktiraju klerofašisti unutar HDZ-a. Omogućite svojim sugrađanima-novinarima da to i takvo društvo slobodno kritiziraju, umjesto što piskaraju po bosanskohercegovačkim portalima optužujući nas za nešto što postoji samo u njihovim  provincijalnim, stereotipima nabijenim glavama.

Ako tako nastave, znate i sami – kao što i mi vrlo dobro znamo – u šta se takva dokona pisanija može na kraju izmetnuti. Molim vas, dragi Riječani, zaštitite nas od Pavelića!

(Izvor: Patria)