Bio je to jedan od najvećih mečeva na bh. fudbalskim terenima, utakmica koja se prepričava više od četiri decenije. Na današnji dan prije 43 godine, na Koševu su revanš susret 1. kola Kupa UEFA odigrali Sarajevo i HSV. Sigurno sve znate o sudijskoj krađi u prvom duelu na hamburškom Volksparku, kako je Velšanin Clive Thomas isključio trojicu fudbalera Sarajeva – Ferida Radeljaša, Faruka Hadžibegića i Nihada Milaka – i pomogao viceprvaku Evrope da zabilježi trijumf (4:2) nad viceprvakom Jugoslavije, podsjeća danas Jasmin Mržljak na portalu Sport Centar.

Za revanš, zakazan za srijedu 1. septembra 1980. na Koševu, karte su ekspresno rasprodate, a glavni grad BiH zahvatila je neviđena fudbalska groznica. Dok su fudbaleri Sarajeva, zbog reprezentativne pauze, imali 10-ak dana da se pripreme za revanš, protivnik je 27. septembra igrao veliki derbi Bundeslige. Pred 78.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Münchenu je HSV nesretno poražen od Bayerna (1:2), ali to nije bio jedini razlog za loše raspoloženje trenera Branka Zebeca.

Istog dana su u Ljubljani, u kvalifikacionoj utakmici za Mundijal u Španiji, igrale reprezentacije Jugoslavije i Danske, a zvijezde Sarajeva i HSV-a, Safet Sušić i Ivan Buljan, bili u istom timu 10 dana nakon što su odmjerili snage u Kupu UEFA. “Pape” je iznudio jedanaesterac i dao veliki doprinos pobjedi Plavih (2:1), no Buljan je 20-ak minuta prije kraja teško povrijeđen i bio izgubljen za revanš na Koševu.

Time je hendikep makar malo “uravnotežen” jer je Fuad Muzurović, trener Sarajeva, zbog tri isključena fudbalera, morao formirati potpuno novu odbranu za revanš. Tako se desilo da 19-godišnji Dragan Božović mora debitovati u prvom timu u meču protiv jednog od najboljih evropskih klubova. U taboru HSV-a desila se još jedna krupna promjena. Nakon što ga Safet Sušić ponizio s dva pogotka u Hamburgu, slavni golman Uli Stein je došao u nemilost saigrača i trenera Zebeca, koji je “jedinicu” povjerio rezervisti Juppu Koitki.

Fudbaleri HSV-a stigli su u glavni grad BiH, svjesni da ih na Koševu čeka “pakao”. Ali, nisu se uplašili… “U prošloj sezoni preživjeli smo Tbilisi i Split, zašto ne bismo prošli pakao u Sarajevu”, za “Hamburger Abendblatt” je rekao njemački reprezentativni bek Manfred Kaltz, dok je njegov kolega Holger Hieronymus dodao: “Utakmicu u Sarajevu će riješiti 22 igrača. Nijedan od 50 hiljada gledalaca neće biti na terenu”.

Još jedan zanimljiv detalj pronašli smo u požutjeloj arhivi hamburškog dnevnog lista “Hamburger Abendblatt”. Naime, uoči utakmice na Koševu su igrači HSV-a došli u sukob s klupskom upravom, nezadovoljni visinom premije od po 3.000 njemačkih maraka za prolazak Sarajeva!

Poseban dio nezaboravne utakmice vezan je za Branka Zebeca (1929-1988), tadašnjeg trenera HSV-a. Jednog od najboljih jugoslovenskih igrača i trenera je sudbina neraskidivo vezala za FK Sarajevo. Na prvoj stepenici svoje trenerske karijere, Zebec je vodio ekipu zagrebačkog Dinama, koja je u sezoni 1966-67 s Bordo timom vodila mrtvu trku za titulu.

Nakon što nije uspio nadmudriti Miroslava Brozovića, stratega Sarajeva, u majstorici za titulu u pretposljednjem kolu (0:0), Zebec je napustio Maksimir, dok su na Koševu slavili prvu titulu.

Kraj trenerske karijere Branka Zebeca također je vezan za utakmicu sa Sarajevom, opet na Maksimiru. Igrao se posljednji minut utakmice Dinamo – Sarajevo, 16. septembra 1984. godine, kada je Predrag Pašić postigao fantastičan gol iz slobodnog udarca za trijumf Bordo tima (2:1) protiv Modrih Branka Zebeca.

Bila je to pobjeda koja je vinula Sarajevo do druge titule, ali i označila kraj trenerske karijere Branka Zebeca. S klupe je vodio još samo jednu utakmicu, sedam dana kasnije na gostovanju Dinama protiv Veleža u Mostaru (2:2). Između Sarajeva na Maksimiru 1967. 1984. godine, desilo se Koševo 1980. godine… Sarajevo – HSV 3:3, Branko Zebec na klupi gostiju…

Mnogo puta je opisan tok utakmice Sarajevo – HSV 3:3. Sarajevo je tri puta vodilo, dolazilo na korak da nadoknadi zaostatak iz prvog susreta, i stalno se njemački klub vraćao zahvaljujući sjajnom Horstu Hrubeschu.

Nažalost, postoji samo nekoliko kratkih video zapisa, iako je Televizija Sarajevo direktno prenosila meč, doduše, ne za naše gledaoce nego za prvi kanal njemačkog javnog servisa ARD. Stoga je zanimljivo pročitati šta je napisao specijalni izvještač spomenutog “Hamburger Abendblatta” iz Sarajeva.

“U prvih 30 minuta napast će nas kao ludi. Neće nam ostati ništa drugo nego da se branimo i izbijamo lopte. Kako bude vrijeme odmicalo, protivnik će gubiti snagu i mi ćemo moći uspostaviti našu igru”, list citira posljednji savjet trenera Zebeca iz svlačionice HSV-a uoči utakmice.

Prema njemačkom listu, golman Koitka je bio najzaslužniji što je HSV u prvom poluvremenu primio samo dva gola. Još jedna zanimljivost: Iako bh. ljubitelji fudbala pamte majstorije dvostrukog strijelca Predraga Pašića, “Pajino” poigravanje s Manfredom Kaltzom, ipak je njemački izvještač najveće ocjene u timu Sarajeva dao Safetu Sušiću i Zoranu Lukiću.

Ono što se desilo na kraju utakmice, nije viđeno u prethodne dvije godine kako je Zebec preuzeo HSV: “Hamburger Abendblatt” je izvijestio da je slavni trener prvi put išao od igrača do igrača i svakom pojedinačno stisnuo ruku i čestitao na prolasku u narednu rundu!

A njegov kolega na suprotnoj strani? “HSV je jednostavno bio prevelik zalogaj za nas”, rekao je Fuad Muzurović, trener Sarajeva. Izvještača hamburškog lista posebno je oduševila atmosfera na Koševu.

“Dr. Wolfgang Klein, predsjednik HSV-a je prošle sedmice letio u Ameriku kako bi istražio atmosferu na tamošnjim stadionima.

Želio je saznati šta se može učiniti kako bi se navijači na stadionu u Hamburgu bolje zabavili. Zašto je išao tako daleko, imao je dobar primjer mnogo bliže. Ono što smo čuli na stadionu u Sarajevu nikad nismo doživjeli na njemačkim terenima. Umjesto neartikulisanih zvukova i huligana, slušali smo kako 50 hiljada ljudi pjeva u jednom glasu”, napisao je novinar Horst Walter, koji je potom otišao korak dalje:

“Kada je Sarajevo nakon 90 minuta igre eliminisano iz Kupa UEFA, niko nije zviždao, niko nije zapalio klupsku zastavu, niko nije bacio flašu na teren. Navijači Sarajeva su nastavili pjevati. Njihov svijet je fudbal, ali dio tog svijeta su i porazi u fudbalu”, napisao je specijalni izvještač njemačkog lista s Koševa.

Sarajevo – HSV 3:3 (2:1)

Sarajevo, 1. oktobar 1980. Stadion Koševo. Gledalaca: 45.000. Vrijeme i teren pogodni, igrano pod svjetlošću reflektora. Sudija: Paolo Casarin (Italija). Žuti kartoni: Božović (Sarajevo), Hrubesch i Reimann (HSV).

Strijelci: 1:0 Lukić (23), 1:1 Hrubesch (26), 2:1 Pašić (39), 2:2 Hrubesch (58), 3:2 Pašić (79), 3:3 Hrubesch (88).

SARAJEVO: Janjoš, D. Božović, Lukić, Vidaković, Rajković, N. Ferhatović, Sušić, Janjoš (Vukičević), S. Merdanović (Bešović), Kapetanović, Pašić. Trener: Fuad Muzurović.

HSV: Koitka, Kaltz, Groh, Jakobs, Hieronymus, Hartwig, Reimann, Memering, Hrubesch, Magath, Dressel. Trener: Branko Zebec.