Snažan zemljotres u južnom dijelu Turske i na području Sirije, koji je odnio na desetine hiljada žrtava, nanovo je probudio humane ljude diljem svijeta. Tako je i u Sandžaku, čije su emotivne veze s Republikom Türkiye jako izražene. Možda se nigdje ne osjeća tolika bratska ljubav između turskog i bošnjačkog naroda kao u Sandžaku. Nerijetko ćete ovdje naći istaknute turske zastave, a u kafečajnicama i uramljene fotografije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Brojna je i sandžačka emigracija u Turskoj koja je iznjedrila veliki broj uspješnih ljudi, privrednika, sportista i udruženja koja njeguju i održavaju vezu između Turske i Sandžaka.

Mnoge sandžačke općine, institucije i organizacije uključile su se u skupljanje novca i svega drugog što je najpotrebnije ugroženima u razornom zemljotresu.

Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Rožaje, što zvanično preko institucija, što pojedinačno i putem nevladinih organizacija, uključili su se u akciju prikupljanja pomoći.

U Sjenici su građani pokrenuli akciju prikupljanja nove odjeće, obuće, stvari za bebe i djecu, u Rožajama su se također prikupljale nove stvari u ovom trenutku neophodne ljudima u Turskoj i Siriji, a kamion je bio spreman već prvog dana akcije, izvijestili su lokalni mediji.

Podijeljene islamske zajednice u Sandžaku ovoga su puta bile jedinstvene. S džuma-namaza bila je postavljena sergija za Türkiye i Siriju, a Mešihat IZ u Srbiji organizirao je i klanjanje dženaze poginulima u odsustvu.

Jedna od najagilnijih organizacija bila je “Put sredine” iz Novog Pazara.

“Naša organizacija veoma brzo počela je prikupljati pomoći za Türkiye i Siriju. Narod se u velikom broju odazvao pozivu. Prateći uputstva dobijena od ambasade Republike Türkiye, prikupljane su stvari koje su najpotrebnije. Četiri puna šlepera poslali smo put Türkiye. Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli uspješnoj i brzoj realizaciji ove veoma bitne akcije. Sve vrijeme imali smo podršku i dobru saradnju s konzulatom u Novom Pazaru, iz kojeg je izražena zahvalnost na bratskom odnosu. Mi ćemo pratiti situaciju i, ako se ukaže potreba za još nekom vrstom pomoći, organizirat ćemo se i pomoći kao i do sada”, rekao je za Stav Elvir Turković iz “Puta sredine”.

I u Prijepolju je bilo skupljanja na više lokacija. Opština Prijepolje zvanično je pozvala svoje građane da potrebnu robu dostavljaju u prijepoljski Dom kulture.

“Osjećali smo kao ljudi moralnu obavezu, a posebno zato što stanovnike Türkiye i Sirije smatramo bratskim narodom. Türkiye je ulagala u Sandžak kao nijedna druga zemlja. Ulagali su u privredu, poljoprivredu, zdravstvo, kulturu, obrazovanje... Bili su uz nas uvijek kada je to bilo potrebno. Građani Prijepolja odazvali su se kako je i očekivano, svi smo učinili koliko smo mogli – i Opština, sve javne ustanove, škole, privrednici i pojedinačno građani. Prikupljena je materijalna pomoć u vidu odjeće, obuće, ćebadi, hrane, sredstava za higijenu. Pokrenuta je i posebna akcija za prikupljanje sredstava za šivenje vreća za spavanje. Osim za Republiku Türkiye, preko raznih humanitarnih organizacija iz Sandžaka prikupljana je i novčana pomoć za Siriju”, rekla je u izjavi za Stav Admira Mostrac, direktorica Doma kulture u Prijepolju.

I udruženje “Svetionik” iz Novog Pazara, zajedno s Filantropskim forumom (SFF), pokrenulo je akciju solidarnosti s postradalim građanima Sirije i Turske. Više od 250 donatora doniralo je preko 40.000 eura. 

Direktor udruženja Mirza Aličković kaže da će sredstva biti iskorištena za hranu, vodu i lijekove, te za opremu skloništa i privremenog smještaja, posebno za podršku najmlađima i najugroženijima.

“‘Svetionk’ se ovog puta odlučio samo za prikupljanje novčanih sredstava. Volonteri ‘Svetionika’ uključili su se i u nekoliko akcija lokalnih udruženja u pakovanju i sortiranju garderobe koju su donirali građani, a i sami su pokrenuli više akcija za prikupljanje novca i garderobe. Osim podrške ovoj kampanji, ‘Elixir’ grupa, koja je do sad najviše donirala u okviru kampanje koju smo pokrenuli sa SFF-om, donijela je odluku da donira još pola miliona dolara za hranu i lijekove za građane Sirije pogođene posljedicama zemljotresa.

Kako je to područje teško pristupačno, u toku je razrada načina za distribuciju pomoći. ‘Svetionik’ ima dugogodišnju saradnju s turskim narodom kroz mnoge akcije humanitarne pomoći, koju su pružili ugroženim porodicama u Sandžaku. Samo preko ‘Svetionika’, šest godina unazad, donacijom turske organizacije IHH stipendiramo 180 jetima koji idu u osnovnu školu. Osim toga, tu je i redovna pomoć u humanitarnim paketima, kurbanima, ogrjevu, lijekovima i sl. Ali i bez navedenog, stanovnici Sandžaka osjećaju jaku vezu s turskim narodom, oni su zaslužni što su sve ove akcije ovako uspješne”, kaže za Stav Mirza Aličković iz udruženja “Svetionik”.

Osim institucija i udruženja u Sandžaku, i sandžačka dijaspora intenzivno je skupljala pomoć. Kulturno islamski centar Sjever u Luksemburgu (CCIN) jedna je od organizacija koja je skupljala i novac i robu za ugrožene u Türkiye i Siriji.

“Skupljali smo pomoć u saradnji s Turskom ambasadom u Luksemburgu. Do sada smo dopremili četiri kamioneta potrebne robe i više od 18.000 eura novčane pomoći. Želim naglasiti da su i pojedine institucije Luksemburga učestvovale u ovoj akciji. Roba je već upućena vanrednim letovima, a novac će biti iskorišten za kupovinu kućica-kontejnera za smještaj onih koji su u zemljotresu izgubili krov nad glavom. Ovakav odaziv naših Bošnjaka je do sada nezabilježen. Saosjećamo se s boli naše braće preko kojih je islam došao na naše prostore”, kaže nam Velid Jusufović, predsjednik CCIN iz Luksemburga.