Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), izjavio je bosanski Srbi u entitetu RS, majoriziraju, diskriminiraju Bošnjake i nad bošnjačkom djecom u školama provode aparthejd pravoslavizirajući obrazovni proces, javlja Anadolu Agency.

Kako je saopšteno iz Salkićevog kabineta, on je to rekao reagujući na izjavu Ivice Dačića, predsjednika Narodne skupštine Srbije, u kojoj je kazao da Srbija neće dozvoliti majorizaciju Srba u BiH.

"Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije očito ima kratko pamćenje ili je namjerno zaboravio da je Srbija potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne garant, što je velika razlika. Tim potpisom Srbija se obavezala da više neće učestvovati u ratu u BiH, niti će pomagati pobunjene bosanske Srbe da nastave oružanu pobunu. Tim potpisom Srbija se obavezala na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svega što u njemu piše", naveo je Salkić.

Prema njegovim riječima, Srbija danas deklarativno podržava Dejtonski mirovni sporazum, a suštinski podržava i sponzoriše separatističku politiku Milorada Dodika i na svaki način otežava funkcionisanje BiH kao samostalne, suverene i međunarodno priznate države.

"Bosanski Srbi danas zloupotrebom entitetskog glasanja vrše blokadu funkcionisanja države BiH sa ciljem njene konačne podjele. Sve ove aktivnosti su izričito zabranjene prema odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma. Aktivnosti NSRS-a klasičan su primjer jednostranog napuštanja mirovnog sporazuma iz Dejtona i vi to podržavate. Vi to, Dačiću, vrlo dobro znate, ali naravno, namjerno vršite zamjenu teza, jer separatiste i političke pobunjenike u Bosni, bosanske Srbe, želite predstaviti kao ugrožen narod i time opravdati njihove sadašnje i buduće postupke. 1991. i 1992. godine predstavljali ste bosanske Srbe kao ugrožen narod, a onda je uslijedila agresija, udruženi zkočinački poduhvat, zločini protiv čovječnosti, logori, silovanja, ubistva, progon Bošnjaka i genocid nad Bošnjacima, sve u organizaciji političkih i vojno-policijskih struktura pobunjenih bosanskih Srba uz pomoć Srbije", istakao je Salkić.

Dodao je da su to činjenice koje je utvrdio Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Hagu i nikakva zamjena teza neće promijeniti ove historijske i presuđene činjenice.

"Teško je očekivati da vi povedete svoj narod putem katarze, priznanja genocida i distanciranja od presuđenih ratnih zločinaca, ali neko će to ipak morati učiniti u budućnosti u ime Srbije i srpskog naroda, zbog svega onoga što se dešavalo u prošlosti", dodao je Salkić.

On je dodao da bi neprocjenjivo važno bilo za Srbiju i BiH da se katarza, distanciranje od presuđenih ratnih zločinaca i priznanje počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida desi što je prije moguće, kada se već nije desilo ranije, jer samo tako moguće graditi dobre međudržavne i međunarodne odnose.

"Temelj dobrih odnosa je istina i pravda, a vi više nego mnogi drugi dobro znate šta je istina, samo još da je počnete govoriti", rekao je Salkić.