Zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (NSRS) Ramiz Salkić izjavio je za Faktor da je veoma važno da visoki predstavnik Christian Schmidt reaguje nakon sinoćnjeg usvajanja Izbornog zakona RS, jer se radi se o direktnom kršenju Aneksa 3 Dejtonskog sporazuma i oduzimanja ingerencija Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

- S obzirom na to je visoki predstavnik zadužen da prati provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazumu, mora odmah reagirati u ovom slučaju ne čekajući institucije, ni entiteta niti evenetualno pravosudne, već bi to trebao napraviti sam, što bi bilo veoma važno u kontekstu aktuelnih dešavanja u državi - ističe Salkić.

Dodaje da se Schmidta svaki put iznova mora podjećati na njegovu obavezu bez obzira na to što je on, kaže Salkić, pod određenim pristiskom javnosti da ne poduzima određene korake, ali mora poštovani ono što je njegova obaveza s obzirom na to da koristi privilegije pozicije visokog predstavnika.

- Vjerujem da će Bošnjaci kroz Vijeće naroda RS-a putem interesa bošnjačke nacionalnosti u ovom entitetu, a ne SNSD-a i drugih srpskih političkih partija, poduzeti korake u skladu sa svojim mogućnosti koje su jako skromne, imajući u vidu djelovanje Ustavnog suda RS-a.

Ukoliko visoki predstavnik ne reaguje, sigurno će se naći neko ko ima ovlaštenje da se pojavi pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i osporiti zakon - poručio je Salkić.
Narodna skupština entiteta RS iza ponoći na 13. posebnoj sjednici usvojila je Izborni zakon RS-a. Za zakon je glasao 51 zastupnik, 11 je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana.

(FAKTOR)