Bivši američki predsjednik Donald Trump pozvan je da se pojavi pred federalnim sudijom za prekršaje u Washingtonu, a optužen je u istrazi Ministarstva pravde o njegovim pokušajima da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine uoči nasilnih nereda njegovih pristalica na američkom Kapitolu.

Optužbe od utorka uključuju zavjeru radi prevare vlade Sjedinjenih Država i utjecaj na svjedoke.

Ova optužnica je treći krivični postupak podignut protiv bivšeg predsjednika dok pokušava da se vrati u Bijelu kuću 2024. godine. Vođena je dugotrajna federalna istraga o planovima Trumpa i njegovih saveznika da podriju mirni prenos vlasti i zadrže ga na funkciji uprkos porazu od Joea Bidena.

Čak i u godini brzog pravnog obračuna s Trumpom, krivični slučaj od utorka bio je posebno zapanjujući zbog navoda da je bivši predsjednik napao temelje demokratije u mahnitom i na kraju neuspjelom nastojanju da ostane na vlasti.

'Ostati na vlasti'

Federalni tužioci kažu da je Donald Trump bio odlučan da ostane u vlasti služeći se zavjerama koje su ciljale na ˝osnovnu funkciju savezne vlade Sjedinjenih Država: nacionalni proces prikupljanja, prebrojavanja i potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora˝.

Previranja su rezultirala pobunom u američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine, kada su demonstranti nasilno upali u zgradu, napali policajce i poremetili prebrojavanje glasova birača u Kongresu.

Trump se treba pojaviti sutra pred američkom okružnom sutkinjom Tanjom Chutkan.

Krivični slučaj dolazi dok Trump predvodi dio republikanaca koji se bore za predsjedničku nominaciju svoje stranke.

Slijedom obrasca postavljenog njegovim prethodnim suđenjima u New Yorku i Miamiju, ne očekuje se da će Trump biti pritvoren nakon njegove posljednje optužnice. Trampu su ranije uzeti otisci prstiju u obje situacije, ali nije imao ni lisice na rukama niti su ga snimali. U New Yorku su kamere bile dozvoljene u sudnici, ali ne i u Miamiju. Takođe je dobio dozvolu da se vrati kući nakon oba suđenja.

Šta to znači za kampanju Donalda Trumpa 2024.

Donalda Trump do sada nisu poremetili pravni problemi. Naprotiv, bio je na vrhuncu u anketama za 2024. Uz prosječnu prednost u odnosu na republikanskog guvernera Floride Rona DeSantisa od više od 30 procentnih poena, on je i dalje vodeći na izborima u GOP-u.