Sjedinjene Države, najveći saveznik Izraela, saopćile su da su u subotu započele isporuku pomoći u ratom razorenu Gazu, nakon što je ministarstvo zdravlja palestinske teritorije prijavilo više od deset smrtnih slučajeva djece zbog pothranjenosti.

Početak američke humanitarne operacije uslijedio je nekoliko sati nakon što je predsjednik Joe Biden, koji je natjerao Izrael da dozvoli dodatnu pomoć, najavio taj potez i govorio o "potrebi da se učini više" nakon skoro pet mjeseci razornog sukoba.

Sjedinjene Američke Države potvrdile su da su u Gazu isporučile 38.000 obroka u koordinaciji s Jordanom. Međutim, stručnjaci kažu da to nije ni blizu dovoljno da se zadovolji očajnički zahtjev opkoljenog stanovništva i da ne nadoknađuje izraelska ograničenja za prijenos hrane u enklavu preko kopnenih prijelaza.

Ovo dolazi dok se nastavljaju pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, a američki zvaničnik je u subotu rekao da je Izrael uglavnom postigao dogovor.

"Postoji okvirni dogovor. Izraelci su ga manje-više prihvatili", rekao je zvaničnik novinarima pod uvjetom da ostane anoniman.

Više od 30.000 ljudi, uglavnom žena i djece, poginulo je od početka izraelskog bombardiranja Gaze 7. oktobra, uglavnom žena i djece. Veliki dio palestinske enklave pretvoren je u ruševine, a narodu prijeti masovno umiranje od gladi.

(The New Arab)