The Washington Post izvijestio je kako se očekuje da Bijela kuća uskoro objavi da ni predsjednik SAD-a Joe Biden, niti bilo koji drugi američki vladin dužnosnik neće prisustvovati otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu.

Ovaj "diplomatski bojkot", a ne totalni, trebao bi omogućiti protest protiv represije nad Ujgurskim muslimanima u Xinjiangu u Kini, koju je Washington opisao kao "genocid", dok bi američkim sportistima bilo dopuštao da se natječu. Dnevnik precizira da bi Joe Biden do kraja novembra trebao "odobriti" ovu opciju, koju su mu službeno preporučili njegovi savjetnici.

Upitan u utorak o mogućem bojkotu, glasnogovornik Bijele kuće istaknuo je kako američki predsjednik i njegov kineski kolega Xi Jinping tokom njihovog virtualnog samita u ponedjeljak navečer nisu razgovarali o ovoj temi.

Ne čekajući službenu potvrdu, nekoliko izabranih dužnosnika pozdravilo je ovaj mogući izbor.

"Dugo sam se zalagao za diplomatski bojkot Igara u Pekingu i nadam se da će vlada poslati snažnu poruku Komunističkoj partiji Kine bez kažnjavanja američkih sportista", reagirao je republikanski senator Mitt Romney na Twitteru nakon objave članka u The Washington Postu.

Jim Risch, čelnik republikanaca u senatskom odboru za vanjske poslove, također je objavio saopćenje u kojem je rekao da bi takva odluka bila "pravi izbor".

Demokratska predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u maju na "diplomatski bojkot" Olimpijskih igara organiziranih u Kini, izazvavši u to vrijeme bijesnu reakciju kineskih vlasti. No, nekoliko republikanskih zvaničnika potiče Joea Bidena da ide dalje, uz potpuni bojkot sportskih natjecanja od dužnosnika, ali i američkih sportista.