Na trećem međunarodnom festivalu književnosti ŠKURE (Šibenske književne ure), regionalna književna nagrada 'Stjepan Gulin' za najbolju objavljenu knjigu pjesama pripala je Šabanu Šarenkapiću za knjigu „Kuća jasina“ objavljenu u Bošnjačkom udruženju književnika Sandžaka 2022. godine.

Ovogodišnjem žiriju književnog festivala ŠKURE treba čestitati na izboru, hrabrosti i želji da se mnoge pokidane kulturološke niti ponovo spletu i ojačaju.

Šarenkapić je izgradio poetički svijet koji počiva na nekoliko prepoznatljivih simbola, na nizovima opozicijskih vrijednosti, kao i na kombiniranju različitih iskustava tekstualne prakse. Boravak na osjetljivim granicama nikad nije lagodan, pa se tako i moglo desiti da ovo pjesništvo do sada ne dobije širu kritičku pažnju srazmjernu svojoj vrijednosti.

Smisao lirike, pročitan iz Šarenkapićevih pjesama i njihovog nenametljivog poetičkog posredovanja, nije u tome da velikim riječima govori o velikim temama već da tiho svjedoči o malim suštinama svakodnevice. Tako se istražuje mitsko u svakodnevnom i metafizičko u običnom. Simbolistički tretman stvarnosti u ovim stihovima kazuje težinu anonimne svakodnevice koju život mijenja drukčije od epohalnih okolnosti, što ne znači da ga uopće ne mijenja.

Šaban Šarenkapić rođen je 1956. u Novom Pazaru. Osnivač je “Kulturnog centra DamaD”, pokretač književnog časopisa “Mak” i magazina “Has”. Član je Udruženja pisaca BiH.

Objavljene knjige poezije: Kućna nega, 1987.; Učena voda, 1990.; Imperija hleba, 1993.; Zemna snaga, 1997.; Stambolska sprema, 1997.; Memorijalne ploče, 2002.; Lirika manjinstva, 2005.; Maternji geto, 2005.; Izabrane pjesme, 2006.; Zemna ostavština, 2007.; Crvene kuče, 2014.; Kafkin kalfa, 2019. (Nagrada BUKS-a “Sulejman Tabaković” za knjigu godine); Kuća jasina, 2022. Objavljene knjige proze: Bukvica, 2000.; Pazarska trilogija, 2005.; Mazija, 2009. (Nagrada Ćamil Sijarić za najbolji roman); Kvartida, 2020.