Russell Brand bio je svojeglavi komičar, iznimno popularan u Britaniji nakon vremena provedenog u Hollywoodu i kratkog braka s pjevačicom Katy Perry. No, konzervativni tabolidi sada zluradio podsjećaju da se najbolje snalazio u ulozi mesije britanske ljevice.

Pisao je kolumne u The Guardianu, kreirao posebno izdanje The New Statesmana (u kojem su, između ostalih, sudjelovali pjevač Noel Gallagher i autorica Naomi Klein), dospio u stratosferu na društvenim mrežama, potpisao milionske ugovore za svoje knjige sa izdavačima HarperCollinsom i Random House.

Ed Miliband , tadašnji čelnik Laburističke stranke, svjesno ga je 2015. odabrao za osobu koja će uveličati kraj njegove kampanje, sa misijom da dopre do mladih birača zahvaljujući neodoljivoj vezi Russella Branda i publike.

Već tada su se pojavile sumnje o nestalnom i uvredljivom ponašanju Branda, koji je 2001. uhićen zbog "nepristojnog eksponiranja" jer se pojavio polugol pred kamerama MTV-a, mreže koja ga je proslavila, na prvomajskim protestima. Slijedeće godine otpušten je sa radio-stanice XFM jer je u eteru čitao "pornografski materijal".

Unatoč upozorenjima Miliband je konačno odlučio otići u kuhinju Russella Branda kako bi tamo s anjim snimio intervju u kojem je objasnio svoju želju da svrgne sa vlasti Davida Camerona i "promijeni zemlju".

Taj potez sada skupo košta Milibanda, koji se pretvarao da je "feministički" političar, a sada je prisiljen odreći se, kao i mnogi drugi, prijateljstva s kontroverznim komičarom. Russell Brand je optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje i njegov se svijet srušio u svega pet dana.

Brand je u 48. godini života, u svom drugom braku, ovaj put sa škotskom blogericom Laurom Gallacher, s kojom ima dvoje djece a jedno je na putu. Svijet mu se doslovno ruši pod nogama nakon šokantnih otkrića u The Sunday Timesu i Channel 4. Žena, poznata kao "Alice", tvrdi da je imala "emocionalno nasilnu vezu" s Brandom 2016., kada je imala 16 godina, uključujući najmanje jednu nasilnu epizodu oralnog seksa protiv njezine volje. Ista žena tvrdi da je komičar čak poslao automobil s vozačem BBC-ja pred vrata škole i to u javnosti skrivao tvrdnjom da mu je nećakinja.

Druga žrtva je tvrdila da ju je glumac silovao u vlastitom domu u Los Angelesu, u razdoblju njegove najveće slave u Hollywoodu. Treća žena je kazala da je bila žrtva seksualnog napada od strane Russella također u Los Angelesu, kada je radila s njim, a on ju je pokušao poljubiti i skinuti joj odjeću, dok se ona opirala udarajući ga. Četvrti incident se navodno dogodio u hotelu u Manchseteru 2014. godine, gdje druga žena tvrdi da je bila žrtva "emocionalnog i fizičkog zlostavljanja" od strane glumca.

Scotland Yard je ovog tjedna dodao još jedan navod: seksualni napad koji se dogodio 2003. u londonskom Sohou. Londonska policija je razgovarala sa žrtvom, iako još nije najavila otvaranje službene istrage.

Linčovanje Russella Branda u međuvremenu je postao nacionalni sport. Novine ga – s desna i slijeva – svaki dan razapinju na naslovnici. YouTube najavljuje obustavu isplate novaca od pregleda (Brand ima više od šest miliona pratitelja) zbog "kršenja pravila o odgovornosti kreatora sadržaja". BBC i Channel 4 su u međuvremenu otvorili interne istrage i izbrisali komičara sa svojih platformi.

Sam Russell Brand morao je prekinuti svoju nacionalnu turneju, prije toga se pokušao odbraniti videom koji je snimio a u kojem tvrdi da su nasilne veze koje mu se stavljaju na teret bile "sporazumne" i tako potpalio teoriju u koju vjerjuje hiljade njegovih fanova da je na sceni urota protiv njega.

Brand je teoretičar zavjera, tokom pandemije Covida optužio je Billa Gatesa da je on crna ruka koja stoji iza pandemije i da je orkestrirao "veliko resetiranje". YouTube je prošle godine obustavio Brandove videozapise zbog "promoviranja dezinformacija o vakcinama", što ga je prisililo na egzil na kanal Rumble, istom onom koji koristi mizogini "influencer" Andrew Tate, koji mu je, usput rečeno, izrazio solidarnost.

Posljednjih mjeseci Brand je otvoreno doveo u pitanje službenu verziju ukrajinskog rata, stao na Putinovu stranu i optužio američku vladu za provociranje sukoba "kako bi zaštitila lokalne neonaciste". Već pet dana u Ujedinjenom Kraljevstvu nema govora ni o čemu drugom osim o životu i pogrešnim koracima Russella Branda, koji je odlično poslužio vladi Rishi Sunaka i torijevcima kao dimna zavjesa pred njihovim odgađanjem rješavanja nagomilanih problema.