Ruski raketni naučnik i zaposlenik državne kompanije koja je vodeći proizvođač oružja u zemlji, navodno si je oduzeo život nakon što je raketa koju je on pomogao proizvesti ubila njegovu baku u ukrajinskoj sjeveroistočnoj regiji Harkiv, kako se navodi u lokalnim izvještajima.

Prema tim informacijama, Anton Horobec, inženjer u ruskoj fabrici oružja i vojne opreme Almaz-Antey, naveo je u oproštajnom pismu razlog svog čina. "Prije nekoliko dana, projektil u kojem sam imao svoje prste, doletio je u Harkov, u kuću u kojoj je živjela moja baka", navodno je napisao on, barem kako izvještavaju lokalni Telegram kanali, objavljujući i fotografiju navodne poruke, prenosi Newsweek, koji ističe da Kremlj ove izvještaje nije komentirao, dok istovremeno sami nisu mogli neovisno potvrditi autentičnost informacija i navodne oproštajne poruke.

Horobec je navodno u svojoj poruci napisao da "ne može živjeti s tim" te da je "ovo što se događa užas i noćna mora". Dodao je da odbija "više sudjelovati (u invaziji Rusije na Ukrajinu)".

Moskva je posljednjih sedmica pojačala raketne napade na Ukrajinu. Dana 29. decembra prošle godine vojne snage ruskog predsjednika Vladimira Putina pokrenule su zračni napad na Ukrajinu, za koji se navodilo da je bio najmasivniji od početka invazije punog opsega.

U tom je napadu na gradove i mjesta širom Ukrajine ubijeno najmanje 30 civila, a 144 osobe su ranjene. Ukrajinski dužnosnici ustvrdili su tada da su mete napada bili porodilište, škole i stambeni blokovi.

Rusija je i 23. januara izvela raketne napade na Harkiv, u kojima je poginulo 11 osoba, a više od 60 ih je ozlijeđeno. U udaru u stambenu zgradu poginule su dvije žene. Također je bilo napada na glavni grad Ukrajine, Kijev, kao i na područja središnjoj Ukrajini i južnoj regiji Herson.