U međuvremenu su se pojavile nejasnoće o tome hoće li banke prihvatiti ruske uplate u stranoj valuti zbog zabrinutosti za sankcije.

No, prema mišljenju MMF-a, neplaćanje ruskog državnog duga više nije "nevjerovatno" jer je privreda zemlje opterećena sankcijama i drugim međunarodnim nadzorom nakon invazije ruskih snaga na Ukrajinu krajem februara. Agencija za rejting Fitch snizila je 8. marta rejting Rusije na C nivo. Ova ocjena također signalizira da se neizbježno očekuje neizvršenje obaveza.

Međutim, MMF ne misli da bi rusko neplaćanje imalo veliki utjecaj na globalnu ekonomiju jer je izloženost međunarodnih banaka ruskom dugu bila relativno niska, 121 milijardu dolara.

Izloženost ruskom dugu bila je najveća u Italiji i Francuskoj, po 25 milijardi dolara na kraju trećeg kvartala 2021. godine. U Austriji i SAD-u izloženost je iznosila 17,5 milijardi dolara, odnosno 14,7 milijardi dolara.

Jedan od razloga zašto Austrija visoko kotira je taj što jedna od najvećih banaka u zemlji, Raiffeisen, ima veoma aktivnu rusku podružnicu, koja je jedan od najunosnijih dijelova kompanije. Zemlja takođe ima duboke poslovne veze s Rusijom u oblasti energetike. Austrija je, zajedno s Njemačkom, Italijom, Holandijom i Mađarskom navodno bila među onima koji su se protivili izbacivanju Rusije iz međunarodnog platnog servisa Swift, što je također otežalo ruskim subjektima izmirenje međunarodnog duga.