Ukrajinska vojska je saopćila da Rusija pokušava pridobiti bivše vojnike da se pridruže njezinim trupama u invaziji na Ukrajinu kako bi nadoknadili velike gubitke. 

Vojni dužnosnici aktivno regrutiraju bivše vojnike, posebno "one koji već imaju borbeno iskustvo", objavila je ukrajinska vojska u svom izvještaju objavljenom na Facebooku, prenosi BBC.

Također se tvrdi da su ruske snage "u pojedinim smjerovima bile demoralisane", dok Ukrajina nastavlja pružati otpor u različitim dijelovima zemlje, uključujući istočne i južne regije. Vojni dužnosnici su dodali da se provodi "kružna odbrana" u Mariupolju - strateškom lučkom gradu za koji se kaže da je više od 100.000 stanovnika zarobljeno bez pristupa hrani i lijekovima.

Zapadne obavještajne agencije saopćile su da rusko napredovanje u Ukrajini i dalje je u zastoju, dok se trupe ukopavaju i jačaju odbrambene položaje. Prema posljednjoj procjeni Instituta za proučavanje rata, ruske snage ove sedmice nisu izvele velike napade.

Ukrajinska vojska također je saopćila da se poduzimaju aktivni napori za povećanje ruske i bjeloruske vojne opreme duž ukrajinske granice, ali nije dala detalje. Bjelorusija podržava Rusiju u ratu.

Dodali su kako se provjeravaju izvještaji da su u Bjelorusiji protivnici rata djelomično uklonili željezničku vezu između njihove zemlje i Ukrajine. Međutim, BBC još nije uspio provjeriti ove tvrdnje.