Ova odluka donesena je u koordinaciji Evropske unije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

“Obavezujemo se da ćemo osigurati da će određeni broj ruskih banaka biti isključen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju širom svijeta i efektivno blokirati ruskih izvoz i uvoz”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Iz Rusije su ranije stizale poruke kako će isporuke nafte, plina i metala u Evropu prestati ako Rusija bude isključena iz SWIFT-a.

Društvo za svjetsku međubankovnu finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) osnovano je 1973. i sada ga koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o finansijskim transakcijama, poruka i naloga za plaćanje. Bez globalno prihvaćene alternative neophodan je sistem za globalne finansije.

Uklanjanje Rusije iz SWIFT-a finansijskim institucijama bi slanje novca u zemlju ili iz nje učinilo gotovo nemogućim, što bi izazvalo iznenadni šok za ruske kompanije i njihove strane klijente - posebno za kupce nafte i plina denominiranih u američkim dolarima.

“Ovaj potez bi prekinuo sve međunarodne transakcije, pokrenuo volatilnost valute i prouzrokovao masovni odljev kapitala” komentirala je ranije Maria Shagina, gostujuća saradnica na Finskom institutu za međunarodne poslove. Također, to može rusku ekonomiju smanjiti za 5 posto, prema nekim procjenama.

SWIFT ima sjedište u Belgiji i njime upravlja odbor koji se sastoji od 25 ljudi, uključujući Eddieja Astanina, predsjednika upravnog odbora ruskog Centralnog klirinškog depozitarnog društva. SWIFT, koji sebe opisuje kao "neutralno preduzeće", uključen je u belgijski zakon i mora biti u skladu s propisima EU-a.

Ovo je tek drugi put u povijesti da su banke jedne zemlje isključene iz SWIFT-a.

Naime, SWIFT je isključio iranske banke 2012. godine nakon što ih je Evropska unija sankcionirala zbog nuklearnog programa. Iran je nakon isključenja izgubio gotovo polovinu prihoda od izvoza nafte i 30 posto vanjske trgovine.

Na isključivanju Rusije iz SWIFT-a najviše su insistirali Velika Britanija i SAD, a priključila im se i Kanada. Očekivalo se da Rusija neće biti izbačena iz SWIFT-a zbog poslovično razjedinjene “ujedinjene Evrope”, što je u četvrtak rekao i premijer Velike Britanije Boris Johnson uvodeći paket sankcija Rusiji. No, Evropa se ujedinila, što je nemalo iznenadilo svakoga.