Najveći gradovi Ukrajine, glavni grad Kijev i Harkov na sjeveroistoku, bombardirani su ruskim projektilima, pri čemu su najmanje četiri osobe poginule, a skoro 100 je ranjeno, rekli su ukrajinski zvaničnici. Napad je uslijedio nakon što su i Rusija i Ukrajina posljednjih dana izvele velike zračne napade jedna na drugu.

Ljudi su se nagurali u stanice podzemne željeznice da bi se sklonili tokom napada u ponedjeljak dok su ruske hipersonične rakete Kinzhal padale na ukrajinske gradove, javio je Associated Press. Krhotine od ruskog napada pogodile su stambene zgrade, supermarkete i skladišta u Kijevu, prekidajući struju u dijelovima grada.

Ruske rakete Kh-47M2 Kinzhal mogu putovati 10 puta većom brzinom od zvuka, što ih čini mnogo težim za otkrivanje i uništavanje prije udara. Oni su skupi, a Rusija ih rijetko koristi u Ukrajini zbog ograničenih zaliha.

Ova raketa lansira se iz zraka s prijavljenim dometom od 1.500 do 2.000 kilometara. Može nositi nuklearni teret od 480 kg, što je 33 puta više od bombe bačene na Hirošimu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak da je Rusija lansirala “skoro stotinu projektila različitih tipova” na ukrajinske ciljeve i da ih je najmanje 70 oboreno.

“Rusija će odgovarati za svaki oduzet život”, rekao je Zelenski.

Susjedna Poljska saopćila je da aktivira dva para borbenih aviona F-16 i jedan saveznički tanker kao odgovor na najnoviji napad Rusije na Ukrajinu, “kako bi osigurala bezbjednost poljskog zračnog prostora”.

Prošle sedmice Rusija je izvela veliko zračno bombardiranje Ukrajine, ubivši najmanje 41 civila. Sljedećeg dana Ukrajina je granatirala ruski pogranični grad Belgorod, ubivši najmanje 25 ljudi. Bio je to najsmrtonosniji napad na rusko tlo od ruske invazije na Ukrajinu.

“Žele da nas zastraše i stvore nesigurnost u našoj zemlji”, rekao je u ponedjeljak ruski predsjednik Vladimir Putin povodom  napada u Belgorodu. “Pojačat ćemo napade. Ni jedan zločin nad našim civilnim stanovništvom neće ostati nekažnjen.”