Vijest da su banke u Republici Srpskoj pogasile račune svima koji su pod sankcijama stavila je upitnik nad kompletan finansijski i privredni sektor. Finansijske transakcije nisu onemogućene samo rukovodstvu entiteta, već i firmama koje su na crnoj listi. Najave iz Ministarstva finansija SAD–a da će biti ugrožen bankarski sektor u Republici Srpskoj ukoliko ne zatvore sve račune osobama i pravnim licima sa crne liste bile su izričite.

Topić naglašava kako je raspoloženje u rukovodstvu ovog entiteta promijenjeno u vrlo kratkom vremenu.

- U početku su te reakcije predstavljale jednu vrstu podsmijeha, ignorantskog odnosa gdje se zapravo davalo objašnjenje da te sankcije ni na koji način ne dotiču one na koje se odnose, uz vrlo jednostavno, populističko obrazloženje da oni nemaju ni nekretnine ni račune u Sjedinjenim Državama - kazala je ona.

Dalje navodi kako se prvobitno shvatanje sankcija svodilo na tumačenje da je jedna moćna sila kao što su SAD zapravo ovim činom sankciniranja rukovodstva i političara iz Republike Srpske pokazala svoju nemoć, a da rukovodstvo RS zapravo pokazuje jednu stranu prkosa i da će se, iako predstavljaju jedan mali narod, oduprijeti sankcijama daleko nadmoćnije sile.

- Međutim, kada se došlo do trenutka kad su osjetili to na svom džepu, odnosno kada su banke počele da im zatvaraju račune, onda je ta reakcija postala drugačija. Vidi se zabrinutost, ali se i optužuju SAD da krše ljudska prava, da ugrožavaju egzistenciju pojedinim ljudima i da bi se onda došlo do one konačne reakcije kada se zahtijeva od "patriotskih medija" da više o sankcijama ne govore. To smo vidjeli i preko (predsjednika RS) Milorada Dodika, koji zamjera pojedincima iz svoje stranke što su, zapravo, predlagali formiranje fonda solidarnosti i tražili način da podrže finansijski one koji ne mogu primati platu zbog sankcija - rekla je.

Topić smatra da definitivno sve pokazuje da se ide u pravcu da još nije zaključena lista sankcija, da slijede nove sankcije, da će ta lista biti proširena i da će time biti obuhvaćen jedan broj saradnika i ljudi iz političkog vrha Republike Srpske.

(FENA)