U Mađarskoj i Slovačkoj se igra Evropsko prvenstvo u rukometu, na kojem će nastupiti i reprezentacija Bosne i Hercegovine. Raduje što su naši rukometaši uvezali dva evropska prvenstva zaredom. Strahujemo od toga što je, objektivno, prolazak u drugi krug kroz grupu u kojoj su još Švedska i Španija, te Češka Republika, prilično nerealan.

Ipak, ništa nije nemoguće, posebno imajući u vidu okolnosti u kojima se odigravaju utakmice EP. Glavobolju gotovo svima zadaje virus Covid-19 i pravila kojih se svi moraju pridržavati. Tako je bh. reprezentacija u Bratislavu, gdje će igrati svoje utakmice prve faze turnira, doputovala bez četverice “pozitivnih” igrača. Slično je stanje i u ostalim reprezentacijama. Samo je razlika u broju zaraženih i pitanje je trenutka kada će neko biti pozitivan i morati u izolaciju. Tako da će se vjerovatno tokom turnira dešavati da neke reprezentacije ostaju bez nosilaca igre, izuzetno važnih pojedinaca, a neke će opet imati sužen izbor igrača. U takvim uvjetima iznenađenja su moguća, to garantira zanimljivije utakmice.

Kada je u pitanju krajnji domet bh. tima, on je vjerovatno onakav kakav je bio i na prošlim takmičenjima, odigrati hrabro i jako pa rezultat kakav bude. Teško je očekivati pobjedu protiv Švedske, koja je zajedno s Norveškom i Danskom favorit za osvajanje turnira. Španija dolazi bez dugogodišnjih nosilaca igre, vremešnih zvijezda, s nekim novim klincima, pa njih možda, nekim ludim raspletom, možda i možemo pobijediti. Realna šansa za barem jednu pobjedu na Euru jeste protiv Češke Republike, koja je protivnik u našem rangu. Kako god, vrijeme je za uživanje u rukometu.