Politički krajolik u Njemačkoj se širi. Novu formaciju, s potencijalom da dobije više od 10% glasova, ovog ponedjeljka formirala je jedna od ikona njemačke ljevice, Sahra Wagenknecht. Harizmatična bivša liderka postkomunista Die Linke (Ljevice), osnovala je još jednu stranku jednog lica koju je nazvala BSW – Razum i pravda. Akronim na njemačkom znači Savez Sahra Wagenknecht. Ona sama će njime dopredsjedavati zajedno s Amirom Mohamed Ali, koja je također napustila Die Linke (Ljevica) prije tri mjeseca kako bi se pridružila novom projektu.

Stranka ima za cilj kapitalizirati proteste koji iz mjeseca u mjesec rastu zbog nezadovoljstva koalicijskom vladom Olafa Scholza. Tripartitna vlast socijaldemokrata, zelenih i liberala gubi uporište sa svakom novom anketom koja se objavi i ostaje zaglibljena u ozbiljnoj budžetskoj krizi koja je pogoršala percepciju građana o napretku ekonomije. Analitičari predviđaju da će BSW dio svog biračkog tijela ukrasti krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD), stranci koja je do sada uspijevala profitirati od nezadovoljstva izvršnom vlašću.

Wagenknecht je prošlog oktobra najavila svoj odlazak iz Die Linke. S njom je krenulo još devet zastupnika iz stranke, zbog čega je ljevica izgubila zastupnički klub, što je stranku gurnulo u još dublju krizu. Na posljednjim izborima (septembar 2021.) Die Linke je već bio na rubu ispadanja jer nije osvojio 5% glasova.

Prvo nastala kao udruženje, s ciljem prikupljanja donacija kako bi se mogla sama finansirati, ovog je ponedjeljka napokon i službeno osnovana kao stranka. Nova stranka će debitirati na evropskim izborima 9. juna, na kojima Wagenknecht neće biti kandidat, potvrđeno je ovog ponedjeljka na konferenciji za novinare u Berlinu. Na njeno će mjesto doći bivši zamjenik Die Linke, Fabio de Masi, i političar veteran SPD-a i bivši gradonačelnik Düsseldorfa, Thomas Geisel. Wagenknecht također neće predvoditi liste na tri regionalna izbora koji će ove jeseni biti glavni u njemačkim političkim vijestima. Saska, Brandenburg i Tiringija, tri istočne pokrajine u kojima populisti jačaju, izabrat će nove parlamente. U svima njima ankete daju prednost krajnje desničarskom AfD-u.

Wagenknecht želi iskoristiti razočarenje Nijemaca porastom ilegalne imigracije i ekonomskom krizom, lovištem na kojem AfD vrlo uspješno lovi zadnjih godinu dana. Ta ultra formacija puna je energije nakon uspjeha na izborima u Bavarskoj i Hessenu prošlog oktobra, gdje je ostvarila svoj najbolji rezultat ikada. Ankete uvjeravaju da bi, kada bi Nijemci sada izašli na izbore, AfD osvojio oko 22 posto i bio bi komotno na drugom mjestu na saveznom nivou, tik iza demokršćana iz CDU-a.

Nova stranka vječnih buntovnika Die Linke sada ima za cilj povrat ljevičarskih glasova koji su migrirali prema populizmu AfD-a. Nije slučajno što u nazivu stranke ne stoji riječ “ljevica”. Cilj je apelirati na što je moguće širi spektar: od tradicionalno ljevičarskih vrijednosti, poput odbrane radnika i preraspodjele bogatstva, do restriktivnije useljeničke politike, uključujući odbacivanje „wakea“ ili kritike njemačke vojne pomoći Ukrajini i zahtjeva za ukidanjem sankcija Rusiji.

Mnoga rješenja koja Wagenknecht predlaže nisu izvediva, počevši od povratka ruskog plina koji je toliko pridonio snazi njemačke industrije, ali imaju jasan učinak na biračko tijelo. Stranka još nema program – prvi svečani sastanak stranke bit će održan 27. januara niti ima regionalne podružnice; zasada imaju samo pet stranica političkog manifesta s nejasnim naslovima poput “ekonomski razlog”, “socijalna pravda”, “mir” ili “sloboda”. Unatoč tome, potencijal je golem, što pokazuje istraživanje Deutschlandtrenda iz novembra prošle godine. Na pitanje “Mislite li da bi nova stranka na čelu sa Sahrom Wagenknecht bila dobra za Njemačku?”, 36% upitanih je odgovorilo potvrdno.

Politika je svjesna tog potencijala, pa će se svidjeti onima koji su razočarani “najgorom Vladom u historiji Savezne Republike”, koju je ovog ponedjeljka optužila za “nesposobnost i bahatost”. Građani su, rekla je u oktobru, "zabrinuti i ne znaju za koga glasati". Mnogi od njih glasaju za krajnju desnicu "iz bijesa ili očaja", dodala je. Sa svojim pogledom usmjerenim na istočne države bivšeg DDR-a, nova stranka će nedvojbeno donijeti promjene u njemačkom političkom krajoliku.