Prva sportašica koja se plasirala na svjetsku ljestvicu najbogatijih žena i sama zaradila bogatstvo, Serena Williams, naravno, zaradila je puno novca zahvaljujući svoja 23 Grand Slam naslova, brojnim sponzorskim i promotivnim ugovorima te svojoj marki konfekcije. "S by Serena." No, upravo svom fondu Serena Ventures duguje najveći dio svog bogatstva, procijenjenog na 260 miliona dolara u 2022. godini.

Klik se dogodio na konferenciji koju je organizirao jedan od njezinih sponzora, investicijska banka JP Morgan Chase. "Bila sam prisutan na okruglom stolu zajedno sa Jamiejem Dimonom, izvršnim direktorom JP Morgan Chase i Carin Seidman-Becker, izvršnom direktoricom kompanije Claire. Objasnila je da manje od 2% sredstava rizičnog kapitala ide ženama. Mislila sam da je to pogrešno izrazila", kaže Serena Willioams. Provjera je izvršena, brojka je potpuno tačna. "U tom sam trenutku shvatila da neko poput mene mora početi potpisivati velike čekove."

Njen prvi projekt vrijedan 250.000 dolara pokazao se poraznim neuspjehom. Ali igračica je, kao i uvijek, daleko od malodušnosti i tvrdoglavosti. U 2014. godini tiho promovira Serena Ventures, prvo ulažući svoj osobni novac u vrlo mlade kompanije, "u ranoj fazi" razvoja. Njena misija? Podržati društva koja su osnovale žene i manjine. “Američkom ekosustavu rizičnog kapitala zaista je potreban inkluzivni igrač s platformom", objasnila je u intervjuu za CNBC prošle godine. Dakle, 53% kompanija u portfelju osnovale su žene, 47% crnkinje i 12% Latinoamerikanke.

2018.godine predala je upravljanje fondom Alison Rapaport Stillman, bivšoj zaposlenici u JP Morgan Chase koja je od tada postala partner. "Za nas je ovdje riječ o tome kako najbolje iskoristiti ‘marku’ i mrežu koju je razvijala više od dvadeset godina, a koja se neizbježno razlikuje od mreže drugih investitora", objašnjava Stillman. Fond ulaže u široku paletu kompanija i industrija. Potrošački proizvodi, FinTech, tržnice, zdravstvo i wellnes, kripto valute, U 2019. godini, Serena Ventures je dovršio svoj prvi " izlazak ", prodajući Unileveru startup dijetalne hrane Olly Nutrition. Od tada ih je slijedilo još desetak.

Osim svog tima, ona se također savjetuje sa svojim "mentorima" Carin Seidman-Becker i Sheril Sandberg, bivšom šeficom u Yahoo i broj dva u Facebook. I, naravno, sa svojim suprugom Alexisom Ohanianom, suosnivačem platforme Reddit i kompanije za rizični kapital Seven Seven Six. Njihov susret dogodio se 2015. godine u rimskom kafiću. "Jedan od naših prvih razgovora bio je o ulaganju jer sam ulagala više od devet godina. Očito postoje trenuci kada o svojim poslovima razgovaramo kod kuće, ali trudimo se da naši poslovi budu što odvojeniji", objašnjava ona.

Do danas je, kaže, njen kapital ušao u 94 kompanije. Trenutno u svom portfelju ima 76 kompanija. "Pobjeda je za mene bila izbor najboljih kompanija za ulaganje", sažima teniska prvakinja u intervjuu za CBS Morning. Također mnogo pažnje posvećuje afričkom kontinentu, ulažući u kompanije u Nigeriji ili Ugandi. "Jako vjerujem u ulaganje crnaca u Afriku."

Paralelno s tim, prvakinja nastavlja ulagati u osobnom svojstvu u druge projekte, kao što su francuska kompanija Sorare, kompanija za sportski marketing koju također podržava David Blitzer, vlasnik NBA kluba Philadelphia 76ers i engleskog nogometnog kluba Cryistal Palace. Serena je također vlasnica udjela u američkom nogometnom klubu Miami Dolphins. Prema ljestvici koju je ove godine sastavila specijalistička novinska agencija Business Insider Fond Serena Ventures ušao je u Top 100 najboljih fondova za finansiranje startup kompanija. Serena Williams o svojim ambicijama kaže: “Jednog dana postati voditeljica fonda vrijednog 1 milijardu dolara. "Volim biti dobra u onome što radim. Očito je da moram obaviti sjajan posao da se to dogodi, ali imam veliku motivaciju. Odlučna sam nastaviti naporno raditi i činiti sve što mogu kako bih bila na najvišoj razini."

Izvor: Le Figaro