Saudijska Arabija šalje maslinovu grančicu administraciji Joe Bidena. Kraljevina je 10. februara pustila aktivisticu za ženska prava Loujain al-Hathloul nakon 1001 dana zatvora, pritvora obilježenog navodima o seksualnom zlostavljanju i mučenju. Ranije ove godine, Rijad je pustio druge političke zatvorenike, najavljujući pravosudne reforme i revizije školskih udžbenika.

U Washingtonu je demokratska kontrola nad Bijelom kućom i Kongresom dovela kraljevstvo u neizvjestan položaj zbog zatvaranja neistomišljenika, nemarno procesuiranje rata u Jemenu i izvještaja o naručenom ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Vezu između Rijada i Washingtona možda će oslabiti tim postupcima ali njihovi zajednički strateški interesi ostaju: odbijanje iranskog ekspanzionizma, uravnoteženje energetskih tržišta, suprotstavljanje Kini i stabilizacija regije širenjem arapsko-izraelskog mira. Washington i Rijad mogu ih nastaviti zajedno, ali samo ako Saudijska Arabija obuzda svoja kršenja ljudskih prava.

Al-Hathloul bila je jedan od najpriznatijih pritvorenika u akciji protiv aktivista pokrenutoj u maju 2018. Osuđena je za poticanje promjene režima i rad na unapređivanju stranih agendi, a dobila je šestogodišnju kaznu. Saudijski sud suspendirao je gotovo polovicu toga, što je potaknulo nagađanja da bi ona mogla biti puštena ove godine. Početkom februara dvojica američko-saudijskih državljana i aktivista pritvorenih od aprila 2019., Salah al-Haidar i Bader al-Ibrahim, pušteni su uz kauciju.

Samo nekoliko dana prije Bidenove inauguracije, saudijski sud smanjio je kaznu Walidu al-Fitaihiju i suspendirao ostatak, tako da više neće morati odslužiti zatvorsku kaznu. Uz to, trojici mladića kojima su prijetile smrtne kazne zbog sudjelovanja u antivladinim prosvjedima dok su bili maloljetnici izrečene su 10-godišnje zatvorske kazne, među njima je i Ali al-Nimr, nećak pogubljenog šiitskog svećenika Nimra al-Nimra.

Saudijska Arabija također je najavila značajne pravosudne reforme koje bi kodificirale pravni režim koji se dugo smatrao nepredvidljivim, gdje su suci tradicionalno imali široku slobodu za individualno tumačenje. To je rutinski dovodilo do presuda koje su izgledale hirovito i nerazumno. Reforme uključuju četiri nova propisa o krivičnom zakonu, dokaznim pravilima, trgovačkim transakcijama i porodičnom zakonu. Posljednje će posebno utjecati na žene, upravljajući pitanjima poput braka, staranja nad djecom i razvoda.

U drugoj vrijednoj promjeni, kraljevstvo je iz svojih udžbenika izbacilo uvredljiv sadržaj, što je dugo zabrinjavalo američke dužnosnike koji su se bojali da tako pogoršavaju radikalizaciju i ekstremizam. Pozitivne reference na džihad i ekstremističko mučeništvo naglo su smanjene - knjige više ne podržavaju smrtnu kaznu zbog homoseksualnosti, otpadništva, preljuba i navodnog čaranja a mnoge antisemitske reference su nestale.

Svi su ti potezi dobrodošli znakovi napretka. Jasna im je namjera prikazati saudijsku dobru volju administraciji Joe Bidena koji je već ispunio svoja predizborna obećanja ukidanjem američke podrške operacijama u Jemenu. U utorak je portparol Bijele kuće Jan Psaki rekao novinarima da Biden planira zaobići Mohammeda bin Salmana i izravno sarađivati ​​sa ostarjelim kraljem Selmanom, što je jasan pritisak na mladog vlastodršca.

Na geopolitičkom planu Saudijci bi trebali više odgovarati na zabrinutost Washingtona zbog njihovog odnosa s Kinom. Provođenje tajne nuklearne i raketne suradnje s Pekingom i produbljivanje 5G telekomunikacijskih veza s kineskim firmama poput Huaweia samo će pogoršati položaj kraljevstva u Bijeloj kući, na Capitol Hillu i u američkom State Departmentu.

Nastavak otvaranja Saudijske Arabije prema Izraelu i poticanje normalizacije iz drugih arapskih zemalja doniet će im rezultate. Sa svojim utjecajem, bogatstvom i moći, Saudijci bi također mogli igrati značajnu ulogu u poticanju normalizacije među zemljama s muslimanskom većinom u Južnoj Aziji i Istočnoj Aziji i pomoći u jačanju postojećih mirovnih sporazuma koji su još uvijek krhki, poput najnovijih izraelskih sporazuma sa Sudanom i Marokom.

Ako Mohammed bin Salman može izvršiti tu prilagodbu, on i Biden mogli bi pokrenuti duboko resetiranje američko-saudijskih veza. Sa svoje strane, Biden može uspostaviti - kao što je već počeo - normalniji poredak u vođenju bilateralnih veza, daleko od Twitter diplomacije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Prijestolonasljednik može postići dugo očekivane građanske reforme i boljitak u stanju ljudskih prava. Hoće li se ovo resetiranje ostvariti - a time i oživljeno partnerstvo koje podupire dugoročnu sigurnost i stabilnost regije - ovisi o akcijama i prioritetima oba čelnika. Lopta je i dalje na terenu Mohammeda bin Salmana. /Varsha Koduvayur, Foreign Policy/