“Koju god da krizu izaberete, vidjećete da je u njenom rješavanju ključna uloga Turkiye”, kazao je Quest i spomenuo neke od tih kriza - Sirija, migrantska kriza, Ukrajina, NATO…

Quest je istaknuo da je Erdogan do sada bio, a sigurno će tako biti i u budućnosti, čvrst u svojim stavovima i interesima Turkiye, ali je i velikodušan ukoliko druga strana pokazuje želju za kompromisom i suradnjom, te kao primjer naveo pristupanje Finske i Švedske NATO-u. Turkiye je odobrila pristupanje Finske NATO-u, ali Švedskoj nije dala zeleno svjetlo iz razloga što Švedska nema namjeru da se obračuna sa terorističkim grupama koje ugrožavaju sigurnost Turkiye.

Quest je istaknuo da je razgovarajući sa običnim ljudima u Turkiye saznao da su oni izuzetno ponosni na Erdoganovu vladavinu tokom koje je Turkiye na vanjskopolitičkom planu postala nezaobilazan faktor, vojno moćna zemlja, koja je sposobna da samostalno štiti svoje interese.

U intervjuu sa CNN-ovom novinarkom Becky Anderson prošle sedmice, Erdogan je obećao da će udvostručiti svoju neortodoksnu ekonomsku politiku, tvrdeći da su kamatne stope i inflacija "u pozitivnoj korelaciji".

On je također svoj odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom opisao kao "poseban" i rekao da će nastaviti da blokira pristup Švedske NATO-u, uprkos kritikama Zapada da ometa jedinstven front protiv invazije Moskve na Ukrajinu.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, turski predsjednik se pojavio kao ključni posrednik, uspostavivši ključni balans između dvije strane, nadaleko poznat kao "proukrajinska neutralnost".

Pomogao je u sklapanju ključnog sporazuma poznatog kao Inicijativa za crnomorski koridor žitarica koji je otključao milione tona pšenice zarobljene u ruskoj invaziji na Ukrajinu, sprečavajući globalnu krizu gladi. Ugovor je prošle srijede produžen za još dva mjeseca, dan prije nego što je istekao.