Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kritikovao američki angažman u Afganistanu, optužujući Sjedinjene Države da je rezultat njihovog 20-godišnjeg prisustva u zemlji „nula“.

- Američka vojska u Afganistanu 20 godina je pokušavala da civilizira ljude koji žive tamo, da uvede svoje norme i standarde života u najširem smislu tih riječi, uključujući i političku organizaciju društva - kazao je ruski čelnik.

Rezultat su ogromne tragedije, ogromni gubici, i za one koji to čine - SAD - i još više za ljude koji žive u Afganistanu. Rezultat je nula, ako ne i negativan - dodao je Putin.

Ruski predsjednik istaknuo je da je „nemoguće nekome nametati nešto izvana“ i da „ukoliko neko učini nešto drugome, trebao bi poznavati historiju, kulturu, životnu filozofiju tih ljudi u najširem smislu tih riječi, i odnositi se prema njihovoj tradiciji s poštovanjem“.

Moskva, koja je vodila desetogodišnji rat u Afganistanu koji je okončan povlačenjem sovjetskih vojnika u 1989., učinila je diplomatski povratak u zemlju kao posrednik u proteklih nekoliko godina. Rusija je kontaktirala predstavnike afganistanskih zaraćenih frakcija, među kojima su i talibani - i pored toga što ih je nazvala terorističkom organizacijom, prenosi AP.