Ujgur koji je proveo osam godina u državnom pritvoru tokom dvije odvojene kazne zatvora, po različitim optužbama u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, priveden je treći put u septembru.

Vlasti su prvo privele Arkina Iminjana, koji je živio u općini Jaghistay, okrugu Chapchal, nakon nasilnih nemira u glavnom gradu Xinjianga. Tada je poginulo nekoliko stotina Ujgura.

Arkin je osuđen na šest godina zatvora zbog remećenja javnog reda i pokušaja podjele zemlje zbog toga što na svom mobitelu ima "ilegalne materijale", rekao je bivši školski drug koji je za njegove probleme saznao preko drugih bivših učenika iz okruga Chapchal Xibe.

Nakon što je pušten, Arkin, koji ima srednje obrazovanje, zarađivao je za život radeći stolarske poslove i kuhajući. Čovek se uzdržavao od korišćenja mobilnog telefona sve dok se nije oženio i dobio dijete. Vlasti su 2017. godine privele Arkina po drugi put jer je bio bivši zatvorenik, rekao je njegov bivši kolega iz razreda.

Proveo je dvije godine u logoru, dijelu mreže centara za interniranje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Xinjiangu, koju je osnovala kineska vlada pod izgovorom da pruža stručnu obuku za sprečavanje vjerskog ekstremizma i terorizma.

"Žalio se da je bio u zatvoru šest godina bez razloga i još uvijek je pokušavao dobiti odštetu od vlade", rekao je Arkinin bivši razrednik za RFA. “Dok je to pokušavao, ponovo je zadržan u pritvoru. Odveden je iz svoje kuće na ‘15-dnevno učenje’ i pušten tačno dvije godine kasnije. ”

Kina je držala do 1,8 miliona Ujgura i drugih u kampovima od 2017. godine, odbacujući široko dokumentirane dokaze da je zlostavljala muslimane koji žive unutar i izvan logora - uključujući svjedočenje bivših zatočenika i stražara koji opisuju široko rasprostranjene zloupotrebe u intervjuima za RFA i druge medije poslovnice.

Vlasti su pritvorile Arkina, koji sada ima 33 godine, treći put 1. septembra, stavljajući mu crnu kapuljaču preko glave i odvodeći ga u policijsku stanicu, rekao je bivši razrednik, dodajući da je hapšenje rezultat telefonskog poziva koji je Arkin uputio sa “ označena osoba. Policajac u gradu Jaghistay potvrdio je da su vlasti uhapsile Arkina u septembru, ali je rekao da nije svjestan razloga njegovog pritvora.

"Mislim da je prošlo otprilike mjesec dana", rekao je na pitanje kada je Arkin uhapšen. Službenik je također potvrdio da je Arkin poslan u ustanovu za prevaspitavanje 2017. godine. Oko 20 posto ujgurskog stanovništva u općini Jaghistay u pritvoru je od 2017. godine.

Ovo je samo jedan u nizu od dokaza nasilne i ekstremističke represije zvanične Kine nad muslimanima Ujgurima.