“Pročitao sam sramnu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića, kojeg dočekuju državni zvaničnici kao heroja i kojeg vodaju čak i po vjerskim objektima i skupovima kao uzora budućim generacijama. Zločinci koji se dočekuju u zajednici kao heroji nemaju potrebu pokajati se za svoja nedjela, niti iskreno tražiti oprost žrtava.

Ovako oni govore kada ih se ‘rehabilitira’ na ovaj način. Oni siju sjeme novog zla. Nisam ništa drugo ni očekivao. Neka je rahmet Božiji dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju i onima koji na to pristaju”, objavio je na svom zvaničnom Facebook profilu reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-efendija Kavazović.

Podsjećamo, jutros je Stav prvi objavio video-snimku na kojoj Dario Kordić na pitanje “prijatelja sa sjevera Hrvatske” je li to što je učinio vrijedilo zatvora, odgovara uz široki osmjeh grupi svojih očiglednih pobornika okupljenih na privatnom druženju: “Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”. 

Na to su prisutni uz aplauz i opće odobravanje spontano zapjevali pjesmu Miroslava Škore Vrijedilo je: “Vrijedilo je svake kaplje znoja / lica mog / vrijedilo je jer nas danas / blagosilja Bog.”

Snimka je nastala u vrijeme proslave 27. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Oluja. Prema podacima kojima raspolaže Stav, ovo druženje s ratnim zločincem dogodilo se 5. augusta 2022. godine.