Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo, u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Erdogan će posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju, koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao oko 12:00 sati, a dočekali su ga ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović, ambasador Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin te predstavnici Ambasade Turkiye.

U pratnji Erdogana, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, ministar nacionalne obrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Ureda za namjensku industriju pri Uredu predsjednika Turkiye Ismail Demir, predsjednik Uprave za vjerske poslove Ali Erbas te brojni predstavnici Stranke prave i razvoja (AK Parti).

Erdogan je zatim dočekan uz najviše počasti ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine a onda je otišao na sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon toga planiran je i sastanak s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Turski predsjednik Erdogan će tokom boravka u Sarajevu posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači te odati počast prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću. Zatim će obići nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH, a na kraju posjete prisustvovat će i poslovnom forumu.

 

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj biće razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Uoči polaska u posjetu Bosni i Hercegovini, poručio je da zvanična Ankara slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija.

"Održavajući naše duboke prijateljske i historijske veze s balkanskim zemljama, nastojimo spriječiti tenzije", kazao je Erdogan te dalje dodao:

"Turkiye slijedi politiku koja podržava stabilnost i razvoj Balkana i njegov proces euroatlanskih integracija", rekao je turski predsjednik.

Dotakao se i energetske krize s kojom se suočavaju brojne evropske države.

"Evropa će imati ozbiljne probleme ove zime, a mi trenutno nemamo problema s prirodnim gasom", kazao je Erdogan.

Također je komentarisao i najnovije napetosti Turkiye sa Grčkom.

"Odjednom možemo doći preko noći", ponovio je turski predsjednik Erdogan, još jednom upozoravajući Grčku.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan posjetom Bosni i Hercegovini danas će započeti trodnevnu regionalnu turneju, koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku.

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije Turkiye, tokom posjeta Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj biće razmatran niz bilateralnih i regionalnih, političkih i ekonomskih tema.

Turski predsjednik će se u Sarajevu sastati s članovima Predsjedništva BiH te prisustvovati Poslovnom forumu Turkiye - BiH.

Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje biće Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem. Predsjednik Turkiye će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.