Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan s porodicom i drugim članovima turske delegacije stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Prema ranije objavljenom planu, predviđeno je da Erdogan odmah po dolasku obiđe mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na Šehidskom mezarju Kovači.

Predsjednik Turske potom bi trebao klanjati džuma-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Današnji džuma-namaz u Čaršijskoj džamiji u Sarajevu predvodit će i hutbu održati reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein-ef. Kavazović.

Nakon džuma-namaza, uz prigodna obraćanja predsjednika Erdogana i reisu-l-uleme i uz kratku svečanost, bit će izvršeno i svečano otvorenje Čaršijske džamije.

Objavljeno je i kako će Erdogan biti kum na vjerskom i građanskom vjenčanju Jasmine Izetbegović, kćerka Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA).

Vjenčanju će prisustvoti Recep Tayyip Erdoğan sa porodicom, suprugom Emine Erdoğan, sinom Bilalom i snahom Reyyan. Bilal i Reyyan su i dugogodišnji lični prijatelji Jasmine Izetbegović. Njihov dolazak u Sarajevo očekuje se danas prije podne. Recep Tayyip Erdoğan, blizak je prijatelj porodice Izetbegović.

Erdogan se pred polazak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini obratio novinarima na istanbulskom aerodromu "Ataturk" gdje je kazao da je to prilika za razgovore o zajedničkim koracima za dodatno unapređenje saradnje.

Turski predsjednik Erdogan je izrazio i zadovoljstvo što će, nakon posjete BiH, otputovati i u prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Komentrajući jučerašnji teroristički napad koji se dogodio kod aerodroma u glavnom gradu Afganistana Kabulu, Erdogan je kazao da cijela turska nacija najoštrije osuđuje tu katastrofu i opsežni teroristički čin.

"Takav potez ISIS-a pokazuje o koliko opasnoj terorističkoj organizaciji u regiji i svijetu je riječ", kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao da se nastavlja i da će u najkraćem roku biti završena evakuacija pripadnika Oružanih snaga Republike Turske koji su obavljali misiju u Afganistanu.

Na upit novinara o eventualnim razgovorima s talibanima, Erdogan je kazao da Turska neće pitati nikoga za dozvolu s kim će, kada i o čemu razgovarati.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, trenutni broj migranata iz Afganistana u Turskoj iznosi 300.000.

Komentirajući i nedavne izjave čelnika Njemačke o saradnji s Turskom, Erdogan je kazao da je to zakašnjela odluka i da Turska nije napustila Afganistan dok su to svi drugi činili.

"Dobili smo prijedlog da talibani vode aerodrom u Kabulu. Odluka još uvijek nije donesena", kazao je Erdogan.

On je kazao da je Turska veoma oprezna kada je riječ o migracijama i kako podiže zidove na granicama od Irana do Iraka i Sirije.